Sporza's coronatips met Filip Joos: "The New Pope overschaduwt alle andere series"

  Filips Joos bijt geeft je zijn suggesties.

  Omdat de verveling hier en daar begint toe te slaan, geven de Sporza-gezichten tijdens de paasvakantie hun tips om de tijd op een nuttige manier te doden. Wat moet je lezen? Waar moet je naar luisteren? En wat moet je bekijken? Vandaag: de tips van Filip Joos.

  Boeken

  • "De bekentenissen van Barney" (Mordecai Richler): alles van Mordecai Richler is eeuwig aan te raden, maar dan toch vooral "De bekentenissen van Barney".

   

  • Pieter Waterdrinker: Waterdrinker is een Nederlandse schrijver van grote Russische romans. Vaart en vertelplezier gegarandeerd, de roetsjbaan van de Nieuwe Wereld en hoe die Rusland en dan vooral de Rus naar grote hoogten en diepe dalen bracht.

   

  • "De Kolibrie" (Sandro Veronesi): net uit en geweldig goed bevonden. Over een man die ter plaatse trappelt en daar levenskunst uit puurt. 

   

  • "Het leugenachtige leven van volwassenen" (Elena Ferrante): de nieuwste worp van Ferrante en zéér de moeite, ook al is het op de Nederlandse vertaling nog wat wachten. Maar daar zijn we inmiddels allemaal goed in.

   

  • "De tandeloze tijd" (A.F.Th.van der Heijden): wie echt tijd heeft moet aan deze romancyclus van Van der Heijden beginnen. Ik durf te wedden dat hij of zij dan stilletjes hoopt dat de lockdown nog even blijft duren...

  Films

  • "Winterschläfer" en "Der Krieger und die Kaiserin" (Tom Tykwer): Misschien kun je deze films wel ergens op de kop tikken. 2 films die hij draaide voor "Lola rennt"; betere films dan "Lola rennt".

   

  • "Parasite" (Bong Joon-ho): Wat een zekere D. Trump daar ook over mag vertellen, een straffe Oscarwinnaar. Topfilm.

   

  • De films van Stephan Streker: wie in deze verenigde tijden van corona eens over de taalgrens durft te kijken, kan niet voorbij aan de films van Stephane Streker. Voetbalanalist, RWDM-supporter en Brusselaar, een volbloed cineast. Kijk naar het bloedmooie "Noces" of geniet van "Le monde nous appartient".

  TV-series

  • "The new Pope" (Telenet Play): Er is één serie die alles overschaduwt: "The new Pope". Het Vaticaan en Rome en de wereld door de ogen van Paolo Sorrentino, een estheet die ook nog eens zeer veel te vertellen heeft. En ‘Voiello’ heeft gecreëerd, een onwaarschijnlijk personage, een machtige onderkruiper waar je wel moet van houden, supporter van Napoli en dus gek van Maradona. (Goed nieuws voor wie er nog aan moet beginnen: The New Pope is het vervolg op The Young Pope. Dus best met het begin beginnen...)

  Podcasts

  • "Interne keuken" (Radio 1): nog altijd onwrikbaar.

   

  • "Welcome to the AA" (Alex Agnew) en "De Fokcast" (Fokke van der Meulen): ik luister graag en gretig naar deze podcasts over stand-upcomedy en dus over het leven.

   

  • "The book of basketball" (Bill Simmons): mij aangeraden door Dennis Xhaët: de NBA uitgelegd voor niet-dummies (en dus ten zeerste aan te raden voor dummies, omdat Bill Simmons zich niet verlaagt om de grootste gemene deler ter wille te zijn, moet je voortdurend alert zijn, en steek je er dus echt iets van op.)