Italiaanse voetbalcoach over coronavirus: "Het grenst aan de waanzin"

  Roberto Donadoni komt uit de zwaar getroffen streek in het noorden van Italië.

  Voormalig Italiaans international en ex-bondscoach Roberto Donadoni moet vanuit China lijdzaam toezien hoe zijn familie en vrienden in het zwaar getroffen Bergamo de coronacrisis ondergaan. "Het is erg, erg zwaar", getuigt de 56-jarige trainer.

  15.000 geblokkeerde maskers

  Bergamo is de hoofdstad van Lombardije, de regio in Noord-Italië die heel erg geraakt is door COVID-19. "Mijn familie is daar. Het is erg, erg zwaar", zegt Roberto Donadoni, die in China coach is van Shenzhen FC.

   

  "Ik praat elke dag met mijn moeder, mijn broer en mijn zus. Ik kan mijn familie zien via video-apps, maar dat is niet hetzelfde."

   

  De voormalige WK-finalist (1994) en bondscoach van de Azzurri (2006-2008) droeg zijn steentje bij door 15.000 mondmaskers te kopen om zijn landgenoten te helpen, maar tot zijn grote frustratie bleven die 10 dagen geblokkeerd in Italië alvorens ze werden uitgedeeld.

   

  "Het is ongelofelijk, je houdt het niet voor mogelijk. Het grenst aan de waanzin, want intussen gaan er zeker mensen dood", windt Donadoni zich op.

  Het grenst aan de waanzin, want intussen gaan er zeker mensen dood.

  Roberto Donadoni

  "Eerst het virus verslaan, dan pas voetbal"

  Voetbal is voor Roberto Donadoni nu allesbehalve een prioriteit. "Wat nu belangrijk is, is het virus verslaan. We zullen het opnieuw over voetbal en sport hebben wanneer het virus verslagen is", stelt de voormalige speler van Milan.
   

  "Ik ben heel trots op mijn volk, mijn land en mijn stad. Bergamo en Brescia beleven nu heel zware tijden. Maar de weerbaarheid en de karaktersterkte van de mensen vind ik ongelofelijk."

  Bergamo en Brescia beleven nu heel zware tijden. Maar de weerbaarheid en de karaktersterkte van de mensen vind ik ongelofelijk.

  Roberto Donadoni

  Donadoni ging vorige zomer aan de slag in China: