Peter Vandenbempt over brief UEFA en ECA: "Spierballen en cynisme ten top"

  Sporza-commentator Peter Vandenbempt.

  Een nieuwe dag, een nieuw hoofdstuk in het Belgische voetbalverhaal. De Pro League zette gisteren een belangrijke stap tot de definitieve stopzetting van deze voetbaljaargang, de UEFA lijkt de Belgische profclubs terug te fluiten en dreigt met sancties. Hoe schat Peter Vandenbempt de brief van de UEFA in?

  Alles bij elkaar wordt er bij de Belgische clubs rustig gereageerd op de brief van de Europese voetbalbond UEFA en de ECA, de organisatie van de grootste voetbalclubs in Europa.

   

  Ik laat mij uitleggen dat de UEFA geen juridische grond heeft om eventueel Belgische clubs uit te sluiten van Europees voetbal. Het lijkt mij vooral spierballerij van beide instanties.

   

  De UEFA heeft overigens ook alleen maar de mogelijkheid gegeven aan competities die dat wilden om nog te voetballen na 30 juni. Dat was min of meer de eis van de 5 grootste competities, die enorme verliezen aan tv-geld zouden moeten incasseren.

   

  Ik heb nog geen rondvraag gedaan bij de Belgische clubs, maar ik kan me voorstellen dat de clubs die vastberaden zijn om het advies van de Pro League op 15 april in de algemene vergadering om te zetten in een formele beslissing, zich niet laten afschrikken.

   

  Maar ik kan me wel voorstellen dat clubs die niet gediend waren met het advies van gisteren, dat zij hier nu gebruik of misbruik van kunnen maken om die beslissing dan eventueel weer uit te stellen. Maar nog een keer: ik laat me vertellen dat er geen juridische grond is.

  Ik laat mij uitleggen dat de UEFA geen juridische grond heeft om eventueel Belgische clubs uit te sluiten van Europees voetbal. Het lijkt mij vooral spierballerij.

  Peter Vandenbempt

  "Grote clubs willen nu solidariteit: cynisme ten top"

  De brief is ook ondertekend door de ECA, de vereniging van grootste clubs in Europa. Dat is het meest stuitende aan deze démarche. De UEFA onderneemt dit op grote vraag en onder grote druk van de 5 grootste competities: Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk.

   

  Het is zeer cynisch dat uitgerekend ECA-voorzitter Agnelli oproept tot solidariteit in Europa. Hij is de man die binnen de ECA al jaren ijvert om de grote clubs te isoleren, om een eigen Champions League te spelen, om naar een format te gaan waarbij alleen de grote clubs deelnemen aan de Champions League.

   

  Het is dus eigenlijk een soort politiek. Dat heeft ermee te maken dat Agnelli en andere grote clubs onder druk staan om toch maar hun competities af te werken door de financiële belangen.

   

  Agnelli is bovendien ook voorzitter van Juventus, nota bene een Italiaanse club, het land dat het zwaarst getroffen is in Europa. Hij krijgt het almaar moeilijker uitgelegd dat uitgerekend in Italië binnen afzienbare tijd weer getraind en gevoetbald zou worden.

   

  Als steeds meer landen het Belgische voorbeeld volgen en hun competitie stopzetten, dan krijg je het niet meer verkocht om in Italië wél nog te voetballen. Dat is de grote vrees van die grote clubs: dat zij onder zware druk komen te staan door die andere landen die er wel een streep onder trekken.

   

  Het is dus een entente tussen de grote clubs. Het gaat over vele honderden miljoenen. Dat zij proberen om de competitie af te werken, lijkt me logisch. Dat ze ineens een beroep doen op de solidariteit van de kleine clubs in de kleine landen, is cynisme ten top. Want als het over geld gaat, dan willen ze vooral niet weten van die clubs.

  ECA-topman Agnelli is ook de sterke man van Juventus.

  "Nu het geweer van schouder veranderen zou gezichtsverlies zijn"

  Op 15 april beslist de algemene vergadering van de Pro League. Ik acht het ondenkbaar, al kun je het nooit uitsluiten, dat men nu het geweer van schouder zal veranderen. Het zou enorm gezichtsverlies zijn voor de leden van de Pro League.

   

  Ik begrijp dat deze beslissing op veel bijval kan rekenen, binnen en buiten het voetbal. Als je deze beslissing terugdraait op basis van een dreigement van de UEFA, dan zou dat een verkeerd signaal zijn.

   

  In andere landen beginnen steeds meer clubartsen zich overigens te roeren. In Italië hebben ze gedreigd met collectief ontslag als de trainingen zouden herbeginnen. De druk van de medische wereld zal ook op de clubs in de grote competities steeds groter worden.

  "Belgen aan de oren trekken, maar stilte over Wit-Rusland"

  Tot slot sluit ik me graag aan bij een bedenking die al gemaakt is. Dat de UEFA met een brief komt om de Belgen aan de oren te trekken, kan ik moeilijk rijmen met de totale stilte van de UEFA over de gang van zaken in Wit-Rusland.

   

  Daar stoort de hele wereld zich aan, dat ze daar blijven spelen en verbroederen in een stadion. Dat de UEFA daar geen opmerking over maakt, is ook al cynisme ten top.

  Peter Vandenbempt