Michel D'Hooghe is snoeihard voor UEFA: "Houding Pro League is enige juiste houding"

  Michel D'Hooghe.

  Michel D'Hooghe, geneesheer en voorzitter van het medisch comité van wereldvoetbalbond FIFA, staat 100% achter de beslissing van de Pro League om het huidige seizoen te beëindigen. Dat UEFA dreigt met sancties voor ons land, begrijpt hij helemaal niet. "De gezondheid van onze sportmensen en –kijkers moet de absolute prioriteit zijn."

  "De toestand is heel ernstig"

  D'Hooghe was in het verleden ook voorzitter van de medische commissie van UEFA en 14 jaar voorzitter van de Belgische voetbalbond. Hij is ook geneesheer en dus goed geplaatst om over de coronacrisis te praten. Wat vindt hij van de beslissing van de Raad van Bestuur van de Pro League om dit seizoen te beëindigen?

   

  "De houding van de Pro League is de enige juiste houding", is D'Hooghe duidelijk. "In mijn lange loopbaan in de internationale voetbalsport heb ik vaak meegemaakt dat er een soort weegschaal bestaat met aan de ene kant gezondheid en wetenschap en aan de aan de andere kant economie."

   

  "Heel vaak helde de weegschaal over naar de kant van de economie. Als er nu één moment is waarop die weegschaal moet overhellen naar de wetenschap en de gezondheid van de mensen, dan is het toch op dit moment?!"

   

  "De toestand is heel ernstig en we weten niet wat er de komende  weken en maanden op ons afkomt. Als bekwame virologen zeggen dat
  publieke manifestaties, zoals sportwedstrijden, het allerlaatste zullen zijn dat zal toegelaten worden, dan moet men daarnaar luisteren. De gezondheid van onze sportmensen en –kijkers moet de absolute prioriteit zijn. Welke ook de economische argumenten zijn."

   

  "Als men nu trainingen toelaat, dan brengt men spelers samen in kleedkamers en douches. Dan ontstaan er nieuwe corona-opstoten en moeten ploegen in quarantaine. Is het dat wat men wil?! Neen! Daarom is de houding van de Pro League de enige juiste."

  De gezondheid van onze sportmensen en –kijkers moet de absolute prioriteit zijn. Welke ook de economische argumenten zijn.

  "Economische aspecten wegen niet op"

  "14 dagen geleden werd ik door de Engelse pers opgebeld", gaat D'Hooghe voort. "Ze zeiden toen dat er aan gedacht werd om midden mei opnieuw te voetballen. Ik heb daarop geantwoord: "Vergeet het maar." Men deed er toen lacherig over, maar ze zijn er zich nu wel bewust van dat het niet zal lukken."

   

  "Als geneesheer sta ik in voor de gezondheid van de mensen. Economische aspecten kunnen belangrijk zijn, maar wegen zeker niet op tegen de risico’s. Ik ben geen voorzitter meer van de medische commissie van de UEFA. Was ik dat wel nog, dan zou ik zeker de boodschap sturen dat er nog gevaar is voor de gezondheid als de competities doorgaan."

  Lees ook: