Geen Wimbledon in 2020: ook het heilige gras plooit voor het coronavirus

  Wimbledon gaat een jaartje onder de stolp.

  De organisatoren van Wimbledon hebben erg lang de andere kant opgekeken, maar zien nu geen uitweg meer: het grandslamtoernooi kent in 2020 geen editie. Door het coronavirus wordt ook niet gezocht naar een alternatief dit kalenderjaar, maar kijkt men meteen naar 2021. Het hele grasseizoen is bovendien ook geschrapt, de US Open koestert wel nog hoop.

  Wordt er in 2020 nog getennist? Die vraag dringt zich steeds meer op.

   

  Roland Garros trok al een streep door 28 mei als startdatum en besliste op eigen houtje om 20 september tot 4 oktober te kapen als nieuwe datum op de tenniskalender, al bestaat daar grote ontevredenheid over.

   

  Wimbledon, het derde en prestigieuze grandslamtoernooi van het seizoen, kwam de voorbije weken en dagen steeds meer onder druk te staan, maar hield het been opvallend lang stijf. Uiteindelijk schoot er toch een kramp in, want het toernooi (29 juni tot 12 juli) wordt afgeblazen.

   

  Het gaat bovendien niet om uitstel, maar wel om een afgelasting. De organisatie kan door praktische bezwaren niet uitwijken naar het najaar en slaat dus meteen een jaartje over.

   

  Zo'n schrapping gebeurt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. 28 juni tot 11 juli 2021 is nu de nieuwe voorziene periode.

  Geen toernooien op gras, US Open blijft hopen

  En zo komen we terug bij de vraag bij het begin van dit artikel: wordt er nog getennist? Het gravelseizoen viel al volledig in het water en door de afgelasting van Wimbledon wordt er ook een streep getrokken door het grasseizoen. 

   

  De ATP en WTA melden dat het seizoen wordt opgeschort tot minstens 13 juli. Toernooien zoals Rosmalen, Stuttgart, Queen's, Halle, Mallorca, Eastbourne, Nottingham en Birmingham - traditionele opwarmertjes voor Wimbledon - worden ook geschrapt.

   

  Geen gravel, geen gras en dus moeten we uitkijken naar het vervolg op hardcourt. De US Open zou dan een van de volgende belangrijke afspraken moeten zijn en in New York gaat men voorlopig door met de planning. De US Open loopt normaal van 24 augustus tot 13 september.

  ATP-kalender juni

      ondergrond prijzengeld winnaaar 2020 winnaar 2021
  07/06 Stuttgart (Dui) gras   afgelast Cilic
  14/06 Halle (Dui) gras   afgelast Humbert
    Queen's (Eng) gras   afgelast Berrettini
  21/06 Eastbourne (Eng) gras   afgelast De Minaur
    Mallorca (Spa) gras   afgelast Medvedev
  28/06 Wimbledon (Eng) gras   afgelast Djokovic

  WTA-kalender juni

      ondergrond categorie winnaar 2020 winnaar 2021
  07/06 Nottingham (Eng) gras
  WTA-250 afgelast Konta
    Rosmalen (Ned) gras WTA-250 afgelast afgelast
  14/06 Berlijn (Dui) gras
  WTA-500 afgelast Samsonova
    Birmingham (Eng) gras WTA-250 afgelast Jabeur
  21/06 Eastbourne (Eng) gras WTA-500 afgelast Ostapenko
    Bad Homburg (Dui) gras WTA-250 afgelast Kerber
  28/06 Wimbledon gras Grand Slam afgelast Barty