Geen Wimbledon in 2020: ook het heilige gras plooit voor het coronavirus

  Wimbledon gaat een jaartje onder de stolp.

  De organisatoren van Wimbledon hebben erg lang de andere kant opgekeken, maar zien nu geen uitweg meer: het grandslamtoernooi kent in 2020 geen editie. Door het coronavirus wordt ook niet gezocht naar een alternatief dit kalenderjaar, maar kijkt men meteen naar 2021. Het hele grasseizoen is bovendien ook geschrapt, de US Open koestert wel nog hoop.

  Wordt er in 2020 nog getennist? Die vraag dringt zich steeds meer op.

   

  Roland Garros trok al een streep door 28 mei als startdatum en besliste op eigen houtje om 20 september tot 4 oktober te kapen als nieuwe datum op de tenniskalender, al bestaat daar grote ontevredenheid over.

   

  Wimbledon, het derde en prestigieuze grandslamtoernooi van het seizoen, kwam de voorbije weken en dagen steeds meer onder druk te staan, maar hield het been opvallend lang stijf. Uiteindelijk schoot er toch een kramp in, want het toernooi (29 juni tot 12 juli) wordt afgeblazen.

   

  Het gaat bovendien niet om uitstel, maar wel om een afgelasting. De organisatie kan door praktische bezwaren niet uitwijken naar het najaar en slaat dus meteen een jaartje over.

   

  Zo'n schrapping gebeurt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog. 28 juni tot 11 juli 2021 is nu de nieuwe voorziene periode.

  Geen toernooien op gras, US Open blijft hopen

  En zo komen we terug bij de vraag bij het begin van dit artikel: wordt er nog getennist? Het gravelseizoen viel al volledig in het water en door de afgelasting van Wimbledon wordt er ook een streep getrokken door het grasseizoen. 

   

  De ATP en WTA melden dat het seizoen wordt opgeschort tot minstens 13 juli. Toernooien zoals Rosmalen, Stuttgart, Queen's, Halle, Mallorca, Eastbourne, Nottingham en Birmingham - traditionele opwarmertjes voor Wimbledon - worden ook geschrapt.

   

  Geen gravel, geen gras en dus moeten we uitkijken naar het vervolg op hardcourt. De US Open zou dan een van de volgende belangrijke afspraken moeten zijn en in New York gaat men voorlopig door met de planning. De US Open loopt normaal van 24 augustus tot 13 september.

  ATP-kalender juni

      ondergrond winnaar 2021 winnaar 2022
  06/06 Stuttgart (Dui) gras Cilic Berrettini
  06/06 Rosmalen (Ned) gras - Van Rijthoven
  13/06 Halle (Dui) gras Humbert Hurkacz 
    Queen's (Eng) gras Berrettini Berrettini
  20/06 Eastbourne (Eng) gras De Minaur  
    Mallorca (Spa) gras Medvedev  
  27/06 Wimbledon (Eng) gras Djokovic  

  WTA-kalender juni

      ondergrond categorie winnaar 2021 winnaar 2022
  06/06 Nottingham (Eng) gras
  WTA-250 Konta Haddad Maia
    Rosmalen (Ned) gras WTA-250 afgelast Alexandrova
  13/06 Berlijn (Dui) gras
  WTA-500 Samsonova Jabeur
    Birmingham (Eng) gras WTA-250 Jabeur Haddad Maia
  19/06 Eastbourne (Eng) gras WTA-500 Ostapenko  
    Bad Homburg (Dui) gras WTA-250 Kerber  
  27/06 Wimbledon gras Grand Slam Barty