Tijdelijke werkloosheid bij spelers en staf van Waasland-Beveren: "Uitzonderlijke maatregel"

  De Beverse spelers vallen terug op een beperkte uitkering.

  Bij voetbalclub Waasland-Beveren wordt er overgeschakeld naar het statuut van tijdelijke werkloosheid. Dat geldt niet alleen voor de technische staf, maar ook voor de spelersgroep. "Deze beslissing is weloverwogen genomen. Het voortbestaan van onze club hangt immers af van deze beslissing", luidt het.

  Dat het coronavirus ook financiële gevolgen zal hebben voor sporters en clubs, is nu al duidelijk. Ook het voetbal wordt niet gespaard en vooral de kleinere clubs raken in ademnood. 

   

  De voorbije dagen kwamen er verschillende initiatieven en constructies, waarbij spelers in hun eigen portefeuille keken en bijvoorbeeld een deel van hun loon afstonden. De Pro League had een week geleden dan ook gevraagd om het systeem van tijdelijke werkloosheid niet in te roepen (tenzij om "dringende economische redenen"). 

   

  Dat doet Waasland-Beveren, de rode lantaarn in de hoogste klasse, dus toch. "Moet het gezegd dat het coronavirus ook financiële gevolgen heeft voor een gezonde clubwerking? Geen enkele club, behorend tot de G5 of K11 of 1B, maakt daarop uitzondering. Wie dat ontkent, maakt zichzelf iets wijs. Punt", opent Waasland-Beveren zijn betoog.

   

  "Een uitzonderlijke situatie vraagt om een uitzonderlijke maatregel. Dat is vandaag niet anders. Genekt door het coronavirus ligt de voetbalcompetitie 2019-2020 stil. Dat kan nog een hele poos duren. Tot nader order zijn alle trainingen én wedstrijden gecanceld."

   

  "Om die reden worden alle contractspelers en de leden van de sportieve staf van Waasland-Beveren vanaf woensdag 1 april onder het statuut van tijdelijke werkloosheid door overmacht gezet na overleg tussen clubbestuur en spelersraad. Het merendeel van de medewerkers van Waasland-Beveren zijn reeds van 17 maart af technisch werkloos gesteld."

  "Weloverwogen beslissing"

  "Deze beslissing is weloverwogen genomen", vervolgt Waasland-Beveren. "Het voortbestaan van onze club hangt immers af van deze beslissing. Aangezien we niet weten hoelang deze situatie zal aanhouden, evalueren we week na week of we al dan niet deze beslissing verder moeten zetten."

   

  "Uiteraard wordt deze periode zo beperkt mogelijk gehouden. Al wie bij het voetbal van kortbij is betrokken, inclusief de stakeholders, is er nu reeds van overtuigd dat de tijd waar supporters weer samen op hun vaste stadionplek zij aan zij hun favoriete ploeg kunnen aanmoedigen, niet voor morgen zal zijn. Het beeld voor ogen houden dat dit morgen wel het geval zal zijn, behoort tot fake news. En, daaraan heeft niemand een boodschap."

   

  "Voor het bestuur van W-B hangt het voortbestaan van de club ook af van een correcte financiële huishouding. Dat betekent dat kosten moeten kunnen betaald worden. Vandaag bestaat (nog) geen zekerheid over mediarechten, verderzetting van de huidige competitie en de herstart van de volgende competitie, ticket- en sponsorinkomsten, enzovoort."

   

  "W-B wenst ook morgen te kunnen voetballen conform de licentievoorwaarden en de financial fair play. Nogmaals, het clubbestuur hoopt dat aan deze crisistoestand vlug een einde komt en dat het nieuwe voetbalseizoen 2020-2021 in alle sereniteit kan voorbereid worden."