Tienkamper Van der Plaetsen: "Uitstel van Spelen was een teleurstelling"

  Thomas Van der Plaetsen

  Thomas Van der Plaetsen beleeft de coronacrisis in Zuid-Afrika, waar hij zijn winters doorbrengt. “Op dit moment is het onmogelijk om terug te keren naar België, maar ik klaag hier niet”, vertelt de tienkamper aan Sporza.

  Zuid-Afrika heeft net als de meeste Europese landen flink wat maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. “Het land is in lockdown, ook het luchtverkeer ligt plat. Op dit moment is het voor mij dus niet mogelijk om terug te keren naar België, maar ik klaag hier niet”, zegt Van der Plaetsen.

   

  “Ik heb hier een huis waar ik samen met een aantal vrienden woon en het weer is goed. Ik heb het geluk dat ik hier een tuin heb en ik woon ook wat buiten het centrum, dus kan ik op straat ook wat sprintjes trekken. Veel mensen kijken wel raar op met zo’n startblok op straat (lacht).”

   

  “Ik kan dus nog wel iets doen, maar het technische werk zoals polsstokspringen of verspringen dat zit er voorlopig niet in. Ideaal is het zeker niet, maar de meeste atleten zitten nu een beetje in dezelfde situatie.”

  Polsstokspringen zit er voorlopig niet in voor Van der Plaetsen.

  "Uitstel van Spelen was een teleurstelling"

  Voor Thomas Van der Plaetsen was het uitstel van de Olympische Spelen een domper. “Ik word al wat ouder en tienkamp is een heel zware sport. Als je dan een goed jaar hebt en de Spelen gaan niet door, dan is dat een teleurstelling. Een blessurevrij jaar is een uitzondering”, klinkt het.

   

  “Het is jammer dat ik die goeie voorbereiding nu niet kan doortrekken, al blijft ik wel mijn conditie onderhouden en doortrainen. Het EK atletiek ligt voorlopig nog op tafel, dus ik neem het zekere voor het onzekere en werk door.”

   

  “Het is afwachten of een EK in de huidige context realistisch is. Ik hoop wel dat het nog kan doorgaan, anders is het wel een beetje een leeg jaar voor mij. In dat geval zal ik me volop moeten voorbereiden op volgend jaar.”