Johan Boskamp: "Ik had 2 favorieten voor Euro 2020: België en een land waar niemand over sprak"

  Johan Boskamp

  In onze Facebook Live lockdown sessies was Johan Boskamp dit keer onze gast. De ex-trainer en voetbalanalist verveelt zich op dit moment te pletter tussen vier muren en maakte maar al te graag tijd om te antwoorden op de vele vragen van de sporza-surfers.

  Zouden de Rode Duivels het EK gewonnen hebben?

  Veel vragen over het afgelaste Europees kampioenschap uiteraard en of de Rode Duivels het EK gewonnen zouden hebben. Maar Boskamp zag nog een schaduwfavoriet. "Ik heb altijd op voorhand gezegd dat er 2 favorieten waren. België uiteraard, maar niemand sprak over Italië. Die hebben echt wel een goeie ploeg."

   

  "Wij hebben Lukaku, die er 17 maakt. Maar zij hebben Immobile, een spits die er wel 30 in de competitie maakt. En met Verratti, Jorginho, Danilo, Cataldi... ze hebben ook een geweldig middenveld."

   

  Volgens Boskamp zullen er trouwens ploegen zijn die volgend jaar sterker voor de dag zullen komen waaronder Nederland. "Sterspeler Depay is nu geblesseerd, dus die komt er weer bij. En alle jonge spelers zullen een jaartje ouder zijn. Dat zijn klasbakken die aan het komen zijn, maar die zijn niet van het nveau van de Belgen."

  Wie is de ideale opvolger voor Roberto Martinez?

  "Ik had altijd gedacht dat Heintje (Vanhaezebrouck) zat te wachten. Want Martinez had niet bijgetekend. Maar ik zou het echt niet weten." Maar voor Boskamp kan het zeker een Belg zijn, hoewel onze sterren gewend zijn om met de Guardiola's en Zidane's van deze wereld te werken. "Neen, dat is slap gelul Ruben. Dat kan toch gewoon een Belg ook zijn."

  Hoe kom je aan je bamihapjes?

  "Ik heb zo'n spijt dat ik dat ooit gezegd heb dat dat één van de dingen is die ik het liefst eet. Overal waar ik kom, word ik erop aangesproken. Of ik nog bamihapjes eet? Welke bamihapjes de lekkerste zijn? Iedereen loopt te zeiken over die bamihapjes. Maar als Lydia (zijn vriendin) boodschappen doet, neemt ze die wel eens mee ja."

  Welke ploeg zou je nog graag eens trainen?

  Eigenlijk gaf Boskamp toe hij 10 jaar geleden stopte, omdat hij geen zin meer had om een ploeg te trainen. "Ik kon niet meer herhalen! Als trainer moet je alle dingen voortdurend herhalen. Erin slijpen. En op een bepaald moment had ik er genoeg van. Maar af en toe ga ik wel nog de jeugd een beetje trainen, gewoon voor de lol. Bij mijn club (Feyenoord) en ook met mijn kleinzoon."

  Gaat de transfermarkt instorten?

  Boskamp denk dat er een ander transferbeleid zal zijn. "Ook topploegen gaan zoeken naar transfervrije spelers. Ik lees - en ik hoop dat het waar is- dat Jan Vertonghen naar Barcelona kan en dat is een voorbeeld hiervan. En ook Pogba moet ineens veel minder kosten. Dus ik denk dat ook de grote ploegen de knip gaan dichthouden. Je ziet dat de crisis erop inhakt, iedereen moet inleveren en dan kan je niet een paar maanden later met honderden miljoenen gaan smijten."

  Wat met de Europese competities?

  "In het amateurvoetbal is er al een punt achter gezet. Alleen in het profvoetbal wordt er nog gewrongen. Het gaat natuurlijk om één ding: de centen! Zo simpel is dat. Wat ze in Engeland willen doen, tart de verbeelding. In Londen alleen al zouden er in twee maanden tijd nog 92 wedstrijden moeten gespeeld worden. Dat is waanzin. Dus we moeten het gezond verstand laten spreken en in gedachten houden dat voetbal niet het allerbelangrijkste is."

  Herbekijk hier de Facebook Live met Jan Boskamp