Dirk Gerlo: "Ik vrees dat we dit jaar niet al te veel tennis meer zullen zien"

  Dit beeld zullen we dit jaar niet te zien krijgen.

  Geen Wimbledon dit jaar. Ook de Londense All England Club is geplooid voor het coronavirus. Daarmee verdwijnt een van de belangrijkste afspraken van het tennisseizoen van de kalender. Krijgen we dit jaar überhaupt nog wel tennis te zien? Dirk Gerlo, tenniscommentator bij Sporza, vreest ervoor.

  "Ik denk dat dit pijn doet bij iedereen die van tennis houdt. Wimbledon is toch het meest iconische en meest prestigieuze grandslamtoernooi", zegt Dirk Gerlo. "Het oudste ook, want voor het eerst georganiseerd in 1877. Alleen tijdens de Wereldoorlogen werd er niet getennist."

   

  "Maar nu kon de All England Club eigenlijk niet anders. De gezondheid van iedereen die wil komen staat voorop, klonk het. In tegenstelling tot veel andere toernooien heeft Wimbledon wel een heel goeie verzekering, die zelfs een pandemie zou dekken. Daardoor zouden de verliezen wel eens redelijk beperkt kunnen blijven."

   

  "Maar het betekent wel dat we dit jaar geen opvolgers zullen krijgen voor Novak Djokovic en Simona Halep. En iemand als Roger Federer, die 39 wordt, ziet zijn kansen op een 9e titel flink slinken."

   

  "Het had weinig zin om enkele weken met het toernooi te schuiven. Dan speelt ook het weer een rol, met het daglicht en het gebrek daaraan. Ook de kwaliteit van het gras speelt mee en de beschikbaarheid van de medewerkers."

  De All England Club in Wimbledon

  "Niet veel tennis meer dit jaar"

  Niet alleen Wimbledon sneuvelt, maar ook alle grastoernooien die traditioneel georganiseerd worden in de aanloop naar het 3e grandslamtoernooi van het seizoen. "Een 12-tal grotere grastoernooien gaat zo op de schop", weet Dirk Gerlo.

   

  "Dat is niet alleen slecht nieuws voor de spelers, maar ook voor veel organisatoren. Die hebben op dit moment vaak al veel geïnvesteerd, bijvoorbeeld in het onderhoud van het gras. De winstmarges zijn sowieso al klein. Het zou me dus niet verbazen als een aantal van die grastoernooien nu op de rand van het failliet staat."

   

  De US Open eind augustus blijft voorlopig wel gewoon op de kalender staan. "Dat klopt, maar we weten allemaal hoe dramatisch de situatie in New York momenteel is. Is het wel realistisch om te veronderstellen dat er dan getennist kan worden?", oppert Gerlo.

   

  "Normaal gezien verhuist het hele circuit na Wimbledon naar de Verenigde Staten, maar ik vraag me af of al die Europese spelers op dit moment wel de oversteek zullen maken naar de VS. Ik vang ook op dat de Davis Cup-finale van november in Madrid al op de helling zou staan. Ik vrees dat we dit jaar niet al te veel tennis meer zullen zien."

  Centre court op de US Open

  "Bij veel spelers staat het water nu aan de lippen"

  Wat voorlopig al vast staat: voor 13 juli zal er al zeker niet opnieuw getennist worden. "De top 100 zal dat financieel wel overleven, maar voor iedereen die daaronder internationaal wil meedoen, komt dat heel hard aan", vertelt Gerlo.

   

  "In de kleinere toernooien valt er nauwelijks geld te rapen. Als je eruit gaat in de 1e ronde van een doordeweekse Challenger, dan moet je het stellen met een paar honderd euro. In een ITF-toernooi is dat nog minder."

   

  "Van dat bedrag moeten dan nog vliegtuigtickets, coaches en hotels betaald worden. Nu al die inkomsten wegvallen, zal bij heel veel spelers het water aan de lippen staan. De Georgische Sofia Sjapatava (WTA-371) is zelfs al met een petitie gestart om financiële steun te vragen aan de internationale tennisbonden."