"KBVB heeft Wagner uit de keuken gezet voor hij zich verbrand zou hebben"

  Peter Vandenbempt

  De Belgische voetbalbond heeft vandaag bondsprocureur Kris Wagner bedankt voor bewezen diensten. "Hij had eigenlijk het ideale profiel, maar ook een vreemde persoonlijkheid en daar is alles eigenlijk een beetje uit voortgevloeid", stelt voetbalcommentator Peter Vandenbempt vast bij de exit van Wagner.

  "Al 3 keer een waarschuwing gekregen"

  Peter Vandenbempt legde woensdag in De Wereld Vandaag op Radio 1 uit wat er eigenlijk precies verwacht wordt van een bondsprocureur. "Die bepaalt welke zaken er voor de Geschillencommissie gebracht worden en welke niet. In principe is dat een functie voor een ernstig persoon die daar ernstige pleidooien moet houden", vertelt hij.

   

  "Kris Wagner werd in januari vorig jaar aangesteld en had intussen toch al 3 keer een waarschuwing gekregen van zijn bazen, dat is niet niks. Er waren ook gesprekken over zijn sereniteit en de proportionaliteit van de straffen die hij eiste."

   

  "Er werd hem gevraagd om zich low-profile te houden en selectief te zijn in de zaken die hij voor de Geschillencommissie bracht. Bij de bond hadden ze de indruk dat hij soms van een onbenulligheid een staatszaak wilde maken. Denk maar aan de zaak-Malinovski, waar hij 7 speeldagen eiste."

  Kris Wagner

  "Wagner had eigenlijk het ideale profiel"

  Nochtans kon Kris Wagner bij zijn aanstelling flink wat adelbrieven voorleggen. "Met hem had de bond echt een topmagistraat gevonden. Wagner was een juridisch zwaargewicht. Gestudeerd in Harvard, advocaat geweest van de Belgische staat in het Fortis-dossier, dan ben je wel een man met kennis van zaken", zegt Vandenbempt.

   

  "Bij de voetbalbond is er ook wel altijd respect geweest voor zijn werk het voorbije jaar. Wagner was iemand die zijn dossiers zeer grondig kende en voorbereidde. Wat hij gepresteerd heeft in Operatie Zero, daar was de bond zeer tevreden over."

   

  "Wagner sprak vlot zijn talen, had geen enkele band met een club en had eigenlijk het perfecte profiel van een goeie bondsprocureur. Maar hij had ook een beetje een vreemde persoonlijkheid en daar is alles wat uit voortgevloeid."

  Iedereen kent Kris Wagner, ook mensen die niet zo dicht bij het voetbal staan. Dat kan niet echt de bedoeling zijn.

  Peter Vandenbempt

  "Iedereen kent Kris Wagner, ook mensen die niet zo dicht bij het voetbal staan. Dat kan niet echt de bedoeling zijn. In de zaak-Malinovski hield hij een pleidooi van wel twee uur, met allerlei vreemde uitspraken."

   

  "Ook in het fraudedossier was zijn pleidooi zeer onderbouwd en gedetailleerd, maar dan ondergroef hij dat zelf wat door accenten van bepaalde personen na te doen, waardoor hij het wat in het belachelijke trok. Zijn optreden was erg theatraal. Dat doen advocaten wel vaker, maar hij nog iets meer."

  Kris Wagner

  "Coronawebsite met vicevoorzitter van Beerschot was de druppel"

  Wat was dan woensdag uiteindelijk de druppel voor de KBVB? "Wagner had op Facebook een soort "lockdown-fitnessgroep" opgericht om mensen aan het bewegen te houden. Daar postte hij met de beste bedoelingen filmpjes, iets wat hij vroeger ook al deed", klinkt het.

   

  "Je zag hem zo in korte broek over een stoel in de tuin springen of touwtjespringen met startkabels. Allemaal indrukwekkend, maar dat vonden ze bij de bond toch niet zo goed voor de waardigheid van het ambt van bondsprocureur."

   

  "En erger nog was de website coronaresist.be, die hij oprichtte met een aantal collega's, onder wie Walter Damen. Dat is een probleem, want Damen is ook vicevoorzitter en advocaat bij Beerschot. Daarmee was toch minstens de schijn van partijdigheid gewekt. Voor de bond was dat de druppel die de emmer deed overlopen, samen met de theatraliteit van zijn optredens."

   

  "Zelf zei hij daar eens over: "Get out of the kitchen if you can't stand the heat." Wel, de bond heeft hem nu toch maar uit de keuken gezet voor hij zichzelf zwaar zou hebben verbrand", besluit Vandenbempt.