Emanuel Buchmann: "Tour zonder fans is nog altijd beter dan geen Tour"

  Emanuel Buchmann

  De Tour is een van de laatste grootste sportevenementen die nog niet ten prooi gevallen is aan het coronavirus. Organisator ASO blijft voorlopig vasthouden aan de startdatum van 27 juni. Emanuel Buchmann, de nummer 4 uit de Tour van vorig jaar, ziet het wel zitten om te koersen zonder toeschouwers. Voor titelverdediger Egan Bernal hoeft het niet op die manier.

  Geen Tour of wel een Tour, met of zonder toeschouwers: het is momenteel nog een open vraagstuk. In Frankrijk gingen de jongste dagen al stemmen op voor een Tour zonder fans. Ook Emanuel Buchmann, de nummer 4 uit de Tour van vorig jaar, kan zich daarin vinden.

   

  "Dat zou natuurlijk niet hetzelfde zijn. Wielrennen leeft van emoties en de supporters. Maar je moet ook zeggen dat er van de Tour enorm veel afhangt. We zijn ook allemaal heel gemotiveerd voor de Tour, met of zonder toeschouwers. Zonder fans is nog altijd beter dan geen Tour", vindt de Duitse klimmer van Bora-Hansgrohe.

   

  Buchmanns ploegmanager Ralph Denk deelt die mening. "In het voetbal worden ook wedstrijden achter gesloten deuren gehouden. Waarom zou dat als noodoplossing niet kunnen voor de Tour?", vraagt Denk zich af.

   

  Fikse boetes kunnen volgens hem supporters weerhouden om de renners aan te moedigen langs de weg of aan de start- of aankomstplaatsen. "Als een bezoekje aan de Tour je bijvoorbeeld 20.000 euro kost, dan denk je wel een tweede keer na of je misschien niet beter naar de renners op tv kijkt", oppert Denk.

  Emanuel Buchmann

  Bernal: "Uitstellen zou beter zijn"

  Wie het niet eens is met Buchmann is titelverdediger Egan Bernal. Die heeft een trainingspauze ingelast en zou liever hebben dat de Tour wordt uitgesteld.

   

  "Deze verplichte onderbreking heeft een invloed op ons allemaal", zegt Bernal in een Instragram-livesessie georganiseerd door de Colombiaanse wielerbond. "Dat gaat ook op voor de Tour, want sommige kanshebbers zullen misschien niet klaar zijn omdat ze een verstoorde voorbereiding hebben. Het zou beter zijn als het wordt uitgesteld."

   

  Bernal heeft zijn trainingen alvast stopgezet. "Ik had een goeie voorbereiding voor Parijs-Nice (waar hij met zijn team niet deelnam, red). Daarna ging ik bij mijn terugkeer in Colombia op de rollen. Vervolgens besloot ik met mijn coach dat het goed zou zijn om een rustperiode in te lassen. Er zijn nog een 15-tal dagen te gaan voor 13 april. Dan eindigt de lockdown in Colombia."

  Egan Bernal won vorig jaar de Tour.