Blijf sporten: beweegtips voor zwangere vrouwen

  Blijven sporten helpt (hoog)zwangere vrouwen onder andere om het risico op rugklachten te verkleinen, gewichtstoename binnen de perken te houden en mentaal frisser te blijven. Vooral dat laatste is zeker in tijden van lockdown belangrijk. Maar hoe kan je nu juist blijven sporten tijdens je zwangerschap? Op deze pagina bundelen wij een aantal adviezen van Gezond Sporten Vlaanderen.

  1. Yoga

  Yoga is een prima manier om tijdens je zwangerschap in beweging te blijven. Het is goed voor je bekken en voor de spieren die onder druk staan tijdens de zwangerschap. 

  2. Krachtoefeningen

  Wie zwanger is, maakt meer anabole hormonen aan en kan daarvan profiteren om spieropbouwende oefeningen te doen. Zeker in deze coronatijden kan krachttraining deel uitmaken van je workout. Let wel: doe vanaf 5 maanden best geen oefeningen meer waarbij je op je rug moet gaan liggen.

  3. Wandelen en fietsen

  Wandelen en fietsen zijn in deze coronaperiode heel geschikt voor zwangere vrouwen. Het mag zelfs dagelijks. Denk wel aan de regels: vertrek altijd van thuis en blijf niet hangen in bijvoorbeeld een park. Ben je op zoek naar leuke wandelingen? Die vind je makkelijk op deze website of je kan ook hier zoeken

  Nog een aantal tips:

  • Wie normaal niet vaak sport, gaat tijdens de zwangerschap best niet plots intensief of langdurig sporten. Begin met een kwartiertje oefenen en kijk wat het geeft. Bouw op tot elke dag een half uurtje rustig bewegen. Dat volstaat tijdens de hele zwangerschap.
  • Ben je wel een geoefende sporter? Ook dan sport je nu beter ruim onder je maximale inspanningsniveau. 
  • Luister naar je lichaam. Pijn of ongemak is een alaramsignaal voor alle sporters, maar nog meer voor zwangere sporters. Als je pijn hebt, toom jezelf dan meteen in of stop. Neem indien nodig ook contact op met de huisarts.
  • Denk eraan voldoende rust te nemen. Het is een goed idee om na een dag met veel lichaamsbeweging een dag uit te blazen. Dagelijks wandelen of rustig fietsen kan wel.