Sporza Retro: u stemde massaal en koos voor de Ronde van Vlaanderen van 2017

  Philippe Gilbert op weg naar de zege in de Ronde van Vlaanderen van 2017.

  Geen wielervoorjaar betekent niet dat er geen wielrennen is op Sporza. Zo kan u zondag op Eén en met livestream op www.sporza.be kijken naar de Ronde van Vlaanderen en meer bepaald de editie van 2017. We telden meer dan 100.000 stemmen in totaal, bedankt om zo massaal te stemmen.

  Uitslag van de poll:

  • 24% - 2017 Gilbert rondt indrukwekkende solo af
  • 20% - 2012 Boonen wint als eerste in Oudenaarde
  • 18% - 2008: Devolder beleeft hoogdag in driekleur
  • 13% - 1985: Vanderaerden triomfeert in hondenweer
  • 6% - 1999: Van Petegem klopt Vandenbroucke en Museeuw
  • 6% - 2010: Cancellara laat Boonen achter op de Muur
  • 6% - 2011: Nuyens wint na knotsgekke wedstrijd
  • 4% - 1998: Derde zege voor Museeuw na machtige solo
  • 3% - 1989: Van Hooydonck weent na eerste overwinning

   

  Totaal aantal stemmen: 101.728

  1985: Heroïsche Eric Vanderaerden in hondenweer

  "Nooit heb ik zo’n slecht weer geweten als die dag." Dat herinnert Eric Vanderaerden nog van Paaszondag in 1985. In de koude en de regen voert de jonge Belgische kampioen een nummertje op.

  1989: Jonge Van Hooydonck verovert wielerharten

  De tranen van een emotionele 21-jarige Edwig Van Hooydonck na zijn eerste zege in de Ronde van Vlaanderen zullen wielerliefhebbers nooit vergeten.

  1998: 'Leeuw van Vlaanderen' brult voor de derde keer

  Johan Museeuw schudt een machtige versnelling uit zijn benen op Ten Bosse. Niemand kan volgen en een ontketende 'Leeuw van Vlaanderen' snelt solo naar zijn derde overwinning in de Ronde.

  1999: Van Petegem wint een koninklijke sprint

  Door een valpartij op de Muur komen Peter Van Petegem en Johan Museeuw alleen voorop in de finale. Enkel een ontketende Frank Vandenbroucke kan de sprong naar de twee koplopers nog maken. Een sprint met 3 Belgische toprenners beslist over de zege.

  2008: Stijn Devolder beleeft een hoogdag in de driekleur

  Stijn Devolder lijkt in 2008 over een onuitputtelijk krachtenarsenaal te beschikken. Hij verdedigt kilometerslang een kleine voorsprong en houdt die in de Belgische driekleur vast.

  2010: Cancellara laat Boonen achter op de Muur

  In een rechtstreeks duel vechten topfavorieten Tom Boonen en Fabian Cancellara om de overwinning. Op de Muur schudt de Zwitser een onwaarschijnlijke versnelling uit zijn kuiten en Boonen moet passen.

  2011: Knotsgekke ontwikkelingen op de Muur en spannende finale

  Fabian Cancellara lijkt op weg naar een huzarenstukje met een lange ontsnapping, maar met Sylvain Chavanel als blok aan zijn been wordt hij op de Muur tot de orde geroepen. In een spannende finale van deze knotsgekke editie trekt uiteindelijk Nick Nuyens aan het langste eind.

  2012: Tom Boonen verzoent iedereen met Oudenaarde

  In 2012 ligt de finish voor de eerste keer in Oudenaarde na het lastige tweeluik Oude Kwaremont en Paterberg. Tom Boonen kan Ballan en Pozzato volgen en sprint in Oudenaarde naar zijn derde zege in de Ronde van Vlaanderen.

  2017: Jas nekt Sagan, Van Avermaet en Naesen, Gilbert rondt solo af

  Wat gebeurt er niet in deze editie? Philippe Gilbert valt al op 100 kilometer van de finish aan en zet even later solo door. In de achtervolging naderen Sagan, Van Avermaet en Naesen snel, maar ze komen ten val op de Oude Kwaremont. Gilbert rondt zijn onwaarschijnlijke solo in de Belgische kampioenentrui af.