Legendarische "meesterfixer" André Meganck is overleden

  André Meganck was 40 jaar lang de steun en toeverlaat van de VRT-wielercommentatoren.

  De VRT en de wielerwereld moeten afscheid nemen van André Meganck, jarenlang de rechterhand van de wielercommentatoren en de onzichtbare hand achter de schermen van de koers. Ook na zijn pensioen bleef André Meganck gepassioneerd door de koers. Hij is op 72-jarige leeftijd plots overleden.

  André Meganck is overleden

  "Heb altijd in de anonimiteit gewerkt, dat was nu eenmaal de gewoonte"

  In 2016, enkele jaren na zijn pensioen, kwamen de memoires van André Meganck uit. Die kregen de toepasselijke titel: Meesterfixer. "De chrono van André" was dan wel een begrip in de koers, hij was zoveel meer dan dat.

   

  André begon zijn carrière bij de VRT in 1975, in eerste instantie als chauffeur van wielercommentator Fred De Bruyne, maar al snel werd duidelijk dat hij meer in zijn mars had. Hij zou de jaren erna de steun en toeverlaat worden van alle wielerstemmen, van Mark Van Lombeek over Mark Uytterhoeven tot Michel Wuyts.

   

  André voelde zich als een vis in het water in de wielerwereld. Zijn goeie contact met renners en organisatoren én zijn legendarische doortastendheid zorgden ervoor dat hij alles "gefixt" kon krijgen. In binnen- en buitenland was André een vertrouwd gezicht in het peloton.

   

  Hoewel iedereen de naam van André kende, schuwde hij zelf de spotlights. "Ik heb altijd in de anonimiteit gewerkt, dat was nu eenmaal de gewoonte", zei hij hierover.

   

  Sporza wil graag zijn medeleven betuigen aan zijn familie en nabestaanden na dit plotse overlijden van hun gewaardeerde collega.

  André begon zijn carrière op de VRT als chauffeur van Fred De Bruyne.

  Alle grote sterren in de koers kenden André.

  Ode van Wim Opbrouck aan André Meganck uit 2009: "Het brein achter Michel Wuyts"

  Meesterfixer André Meganck laat Merckx het volk laten groeten en zoekt de vrouw van De Wolf (2002)

  André Meganck regelde alles in de Tour de France: "André is alles!"

  André Meganck in Café Corsari na laatste werkdag: "Kreeg een staande ovatie van de collega's"

  Bekijk hoe Sven Nys en Bart Wellens meegetroond worden door André Meganck

  André Meganck zorgt voor interview met Serge Baguet in de auto