Anekdotes over André Meganck: "Hij stampte op mijn band omdat hij zo voor VRT was"

  André Meganck was bekend in het wielerpeloton.

  André Meganck overleed gisteren op 72-jarige leeftijd. José De Cauwer, Mark Uytterhoeven en Tom Boudeweel rakelden herinneringen op aan de man die decennialang de rechterhand was van de wielercommentatoren.

  De Cauwer: "André had zich opgewerkt vanuit een betoncentrale"

  Commentator José De Cauwer werkte jarenlang samen met André Meganck. "Ik kreeg gisteren plots telefoon van Michel Wuyts tijdens een periode waarin er niets van wielrennen is. Ik dacht: “Wat is er nu?” En toen hoorde ik al snel het heel slechte en triestige nieuws dat André overleden is", vertelt De Cauwer op Radio 1. 

   

  “Mocht iedere werknemer zo voor zijn bedrijf staan als André, dan draaide de wereld 2 keer sneller. André ging voor de volle 100 procent voor zijn bedrijf, in dit geval de VRT."

   

  Wanneer leerde De Cauwer Meganck kennen? "Dat was begin de jaren 70, toen ik nog profwielrenner was. André begon als chauffeur van Fred De Bruyne, die toen de god was van de Belgische wielercommentatoren."

   

  "André was heel blij dat hij zich vanuit een betoncentrale had opgewerkt om zijn droom te kunnen realiseren. Hij zat naast een icoon zoals Fred De Bruyne en reisde heel Europa door."

   

  "Na de wedstrijd was André het gezicht van de VRT. Er waren toen nog geen Renaat Schotte, Maarten Vangramberen of Ruben Van Gucht op straat. Maar wel André Meganck. Hij stond op de straat te springen en deed er echt alles aan om toch maar als eerste die renner te hebben in onze commentaarcabine. Daar is hij 99,99 procent keer in geslaagd."

  "Hij stampte op mijn band door VTM-sticker"

  André Meganck werd de meester-fixer genoemd. "Hij heeft straffe dingen uitgehaald", herinnert De Cauwer zich.

   

  "Toen ik bondscoach was van de Belgische ploeg, werkte ik ook soms voor de VRT. De Belgische wielerbond werd gesponsord door VTM. Dus op onze wedstrijdauto hing er een sticker van de VTM."

   

  "André begon plots op de band van onze auto te stampen en zei: “Ben je niet beschaamd om met een sticker van de VTM rond te rijden?”"

   

  Daarnaast stond Meganck ook bekend voor zijn chronometer en telefoonboekje. "Daar stonden heel veel mensen in. André had ook Frans, Italiaans en Engels geleerd om al die contacten te kunnen leggen."

  Boudeweel: "Autorit tijdens Spelen van Peking is me bijgebleven"

  Ook voetbalcommentator Tom Boudeweel zal André Meganck niet snel vergeten. "Tijdens de Olympische Spelen van Peking 2008 moesten Eddy Demarez (voor tv) en ik (voor de radio) naar de kleine finale in het voetbal gaan. Dat was België-Brazilië: 0-3."

   

  "Een dag later moesten we vliegensvlug naar de grote finale Nigeria-Argentinië. André Meganck kwam ons ophalen op de luchthaven. Hij had voor ons al de weg uitgestippeld naar zijn auto, die op een plaats stond geparkeerd waar dat niet mocht. We hebben dan gelopen en gelopen naar de auto."

   

  "De rit van de luchthaven naar het grote stadion is me altijd bijgebleven. André nam de meest gekke wegen en zette af en toe een bandje op het fiets- en voetpad. Maar uiteindelijk zijn we op tijd aangekomen dankzij André Meganck."

   

  "Hij had het stratenplan van de belangrijkste buurten in Peking helemaal gevisualiseerd. Dat was een van zijn sterkste troeven."

  Uytterhoeven: "Ik ben dieptriest"

  Ook Mark Uytterhoeven koestert goede herinneringen aan André Meganck.

   

  "Ik vind het woord fixer wat denigrerend. André was veel meer dan dat. Hij regelde alles, maar rekende niet op een ander. Hij deed het allemaal zelf met 1 doel voor ogen: een zo goed mogelijke uitzending maken", vertelt Uytterhoeven.

   

  "Ik heb het geluk gehad om een aantal Rondes van Frankrijk te doen met André Meganck en met Mark Vanlombeek. Wij kwamen als trio heel goed overeen. En het is deze maand 2 jaar geleden dat Mark Vanlombeek gestorven is. Dieptriest."