"Ga niet sporten als je pijn hebt in linkerzijde, koorts hebt of kortademig bent"

  Blijf sporten, maar niet als je je slecht voelt.

  Is het gevaarlijk om te sporten als je milde of geen symptomen hebt van het coronavirus? "Een zware ontsteking van de hartspiercelletjes kan een hartritmestoornis veroorzaken tijdens het sporten", zegt cardiologe Nathalie Van Tittelboom in Terzake.

  Cardiologe: "Mensen met zware ontsteking mogen maanden niet sporten"

  De laatste tijd zijn gevallen opgedoken van jonge sportieve mensen die gestorven zijn aan het coronavirus.

   

  Mag je nog sporten als je symptomen vertoont van het coronavirus, zelfs al zijn die mild? En wat als je als fervent sporter het virus in je draagt maar geen symptomen hebt en toch gaat sporten? Is dat gevaarlijk?

   

  Die vragen werden vanavond in Terzake beantwoord door Nathalie Van Tittelboom, cardiologe bij het AZ Sint-Lucas in Gent.

   

  "Zoals elk virus kan het coronavirus zich ook op je hart zetten. Als we dan spreken over aantasting van het hart, hebben we het over myocarditis (een ontsteking van de hartspiercelletjes)", zegt de cardiologe.


  "Bij de lichtere presentatie, namelijk bij een ontsteking van het hartzakje, heb je vooral ademhalingsproblemen en stekende pijnklachten in je linkerzijde. Maar bij een zwaardere presentatie kan die ontsteking een hartaanval nabootsen. Dan voel je een zware drukkende pijn met uitstraling naar je linkerarm. Mensen kunnen dan kortademig zijn en zich heel onwel voelen."

   

  "Bij mensen met een ontsteking van de cellen van de hartspier kan littekenweefsel ontstaan. Als je dan sport kan je een hartritmestoornis uitlokken die een plotse dood tot gevolg kan hebben. Daarom raden we mensen met een zware ontsteking aan om zeker enkele maanden niet te sporten."

  "De meeste mensen hebben klachten"

  Kan het zijn dat je zonder klachten gaat sporten en myocarditis erger maakt? “We kunnen nooit alles uitsluiten. Sommige mensen voelen zich relatief goed en zien er niet kortademig uit", zegt de cardiologe.

   

  "Maar de meeste mensen hebben klachten. Ze zijn ziek, hebben koorts en pijn en hebben ontstekingsparameters in het bloed."

   

  "Het advies mag dus zeker niet zijn om niet te sporten als je je goed voelt. Maar als je toch koorts hebt of pijn hebt in je linkerzijde, is het niet aangeraden om te sporten."

  Van Ranst: "Bij het minste dat je mankeert: niet sporten"

  Viroloog Marc Van Ranst bevestigt het advies van de cardiologe. "Sporten is goed wanneer je je kerngezond voelt en je perfect in orde bent. Maar als je ook maar het minste mankeert, dan hoor je het kalmpjes aan te doen. Wanneer je een beetje koorts hebt of een beetje kortademig bent: niet sporten", zegt Van Ranst in De Afspraak.

  Cardiologe: "Niet sporten als je koorts hebt of pijn in linkerzijde"