Voetballen in coronatijden: "Gisteren hadden we wedstrijd, mét supporters"

  Onze redactie had een video-gesprek met Danilo.

  Quizvraag: in welk Europees land wordt er ondanks de coronacrisis nog gewoon gevoetbald? Antwoord: Wit-Rusland. "Alles gaat hier gewoon door zoals normaal", getuigt de Braziliaanse Belg Danilo Sousa Campos, die gisteren nog aan de bak moest met zijn club Dinamo Minsk.

  Wit-Rusland is het land waar president Aleksandr Loekasjenko de plak zwaait. Het coronavirus is aan het eigengereide staatshoofd niet besteed. "Drink genoeg wodka en ga vaak naar de sauna", luidt Loekasjenko's devies. Wodka, sauna en sporten moeten het coronavirus verdrijven. En dus wordt er ook nog gevoetbald in Wit-Rusland.

   

  "We hebben gisteren gewoon een wedstrijd gehad, mét supporters", vertelt de 30-jarige Danilo aan onze redactie. "Bij het betreden van het stadion werden de fans wel getest op koorts. Wij als spelers mochten voor de match geen handen schudden. Maar voor het overige verloopt alles hier zoals anders."

   

  "De winkels en de restaurants zijn nog gewoon open, al is de angst toch groot bij iedereen. Zelf ben ik ook wel bang. Ik heb veel vrienden in het buitenland en ik zie ook wat er in de rest van de wereld aan de hand is. Hopelijk wordt het hier niet zo erg."

  "Hoop dat de competitie hier ook stilgelegd wordt"

  Wit-Rusland is het enige land in Europa waar momenteel nog gevoetbald wordt. "Nu is er wel sprake van dat de competitie volgende week zou stoppen, al is dat nog niet 100 procent duidelijk", weet Danilo.

   

  "Ze zeggen wel dat het virus niet gevaarlijk is voor gezonde sporters zoals wij, maar ik ben toch wel bang om besmet te geraken. Mijn vriend Jonathas, die in Spanje bij Elche voetbalt, is besmet en zit nu alleen thuis in isolatie. Hij heeft me verteld dat het toch geen makkelijk virus is."

   

  "Ik hoop dat de competitie hier ook stilgelegd wordt. Ik ben hier met mijn vrouw en twee jonge kinderen en we komen constant in contact met mensen waarvan we niet weten waar ze allemaal geweest zijn."

  In de spelersgroeps is het moeilijk om afstand te houden van elkaar. Voetbal is nu eenmaal een contactsport.

  Danilo

  "In de spelersgroep is het ook moeilijk om afstand te houden van elkaar. Voetbal is nu eenmaal een contactsport. Je bent altijd dicht bij elkaar. In de kleedkamer, in de fitness of op het veld. Dokters geven wel speciale medicatie en er is alcoholgel om goed te ontsmetten."

   

  "Het is jammer, maar helaas zou het wel gewoon beter zijn om te stoppen met voetballen. Of ik dan terugkeer naar België? Neen, dat mag niet. De buitenlanders moeten hier blijven, want de clubs vrezen dat ze anders misschien wel vast komen te zitten in hun thuisland."