"We hebben jonge paarden, van dat jaartje uitstel mogen we geen last hebben"

  Olivier Philippaerts.

  Voor elke topsporter is het een vreemde periode en dus ook voor de familie Philippaerts. Tweeling Olivier en Nicola en vader Ludo proberen hun paarden in vorm te houden. "We moeten nu een planning voor volgend jaar maken."

  Het is rustig op het bedrijf van de familie Philippaerts in deze coronatijd. “Zeker en vast, wij moeten net als iedereen minimaliseren en proberen om de kosten zo laag mogelijk te houden”, vertelt pater familias Ludo Philippaerts. “We zullen zien hoe alles evolueert en kijken of we nog extra maatregelen moeten treffen.”

   

  Geen wedstrijden meer is sportief gezien jammer voor de Philippaertsen, want de tweeling was net in topvorm. Olivier en Nicola wonnen met hun team de eerste belangrijke outdoorjumping van het seizoen in Doha. "Doha was een fantastische start", zegt Nicola. "Ik werd ook nog tweede in de Grand Prix."

   

  Dat alle wedstrijden en de Olympische Spelen werden afgeblazen, dat was toch even schrikken  Maar er is veel begrip voor de maatregelen, zeker in deze sporttak.

   

  "Wij doen zelf niets anders dan rondreizen over de hele wereld: vliegtuig in en vliegtuig uit. Dat was een risico voor ons, dus het is logisch dat alles is stilgelegd", zegt Olivier "De gezondheid primeert nu”, beaamt Nicola. "Het was de enige juiste beslissing." (lees voort onder het journaalverslag)

  Bekijk het verslag in het Journaal:

  "Het is nu niet nodig om paarden optimaal te trainen"

  En hoe houd je in deze periode de paarden fit en in conditie? De Philippaertsen mogen nog niet mopperen. Zij kunnen nog buiten komen op hun eigen domein en de paarden wat laten bewegen, zij het niet op topniveau.

   

  Wat betekent dit nu voor de paarden zelf? Wel, zij komen wat bij en ze worden wat strammer. "De spieren worden zeker wat strammer. Maar wij hebben hier goeie faciliteiten", zegt vader Ludo. "De paarden worden goed verzorgd: ze komen buiten en hebben hun beweging. De meeste paarden zullen er niet zo veel last van hebben."

   

  "Het trainingsvolume gaat wel naar beneden. Maar wanneer dit voorbij is, dan is het aan de ruiters om de paarden weer fit te krijgen. Nu is het niet nodig om de paarden optimaal te trainen."

   

  En dus moet de planning voor de Olympische Spelen in de koelkast. Olivier: "Alles is stilgevallen, we kunnen niet voorspellen wanneer de volgende internationale wedstrijd is. De planning naar Tokio is weg, we moeten nu een planning maken voor volgend jaar."

   

  "De paarden die dit jaar in aanmerking kwamen voor de Olympische Spelen, zullen er volgend jaar ook nog wel zijn. We hebben het geluk dat we in België een reeks jonge paarden hebben. Van dat jaartje uitstel mogen we niet te veel last hebben."

  We hebben het geluk dat we in België een reeks jonge paarden hebben. Van dat jaartje uitstel mogen we niet te veel last hebben.

  Olivier Philippaerts

  Wat mag met een paard en wat niet in coronatijden?

  Niet iedereen heeft een groot domein waar je met je paard kan gaan
  wandelen. Wat mag er nu en wat niet? Wel, je mag enkel het noodzakelijke doen voor het welzijn van de paarden.

   

  Een kort ritje in de buurt, zonder verplaatsing, is toegestaan om de benen van je paard te strekken, alleen of met 1 andere persoon, als die anderhalve meter afstand respecteert. Urenlang paardrijden in natuurgebied is dan weer niet toegestaan. En verplaatsingen met een paardentrailer zijn verboden, tenzij voor een bezoek aan de dierenarts.