Geen competitie meer in lagere afdelingen: "Stijgers vinden het goed, dalers vinden het niet leuk"

  "Onze voorzitter vraagt om solidariteit tussen de clubs en daar sluit ik me graag bij aan."

  Vrijdag hebben de organisatoren van het amateur- en jeugdvoetbal in volle coronacrisis een punt gezet achter het seizoen. Benny Mazur, de secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen, legt de beslissing uit en hoopt op financiële steun vanuit de verschillende overheden. 

  "Pleidooi voor solidariteit onder de clubs"

  "We zitten al ruim een maand in coronamodus en die zullen we nog even moeten aanhouden. De vraag werd steeds vaker gesteld om een beslissing te nemen en de competitie stop te zetten, zodat iedereen zich kan focussen op volgend seizoen", zegt Benny Mazur aan Sporza.

   

  "Voor die stopzetting zijn 101 argumenten aangedragen. Sommigen hebben nog 20 argumenten gevonden om nog niet te stoppen, maar na lang beraad hebben we de knoop doorgehakt en na wat afstemming met de andere partners, zoals de Waalse vleugel, hebben we beslist om alle competities stil te leggen."

   

  Door de beëindiging van de competities wordt het klassement van 12 maart als eindstand genomen. Op basis van die eindstand zijn de stijgers en dalers aangewezen. Dat wil zeggen dat een aantal clubs gisteren goed nieuws kreeg (promoveren) en een aantal slecht nieuws (degraderen).

   

  Mazur: "Iedereen heeft daar zijn eigen idee over. Stijgers vinden het goed wat we beslist hebben, dalers vinden het niet leuk en de middenmoot zit daar wat tussenin. Onze voorzitter heeft intussen een pleidooi gehouden voor solidariteit en daar sluit ik me graag bij aan."


  "We zullen hier en daar bij een club op een teentje trappen, maar we hebben dit in alle objectiviteit en met de allerbeste bedoelingen beslist, zonder een club voor te trekken of te benadelen. Ik hoop dat we hier snel en goed uitkomen, maar vooral dat het met de gezondheid in ons land de goeie richting uitgaat."

  Grote impact op en naast het veld

  De impact van de beslissing om alle activiteiten stop te zetten is sportief en extra-sportief enorm. 

   

  Mazur: "In Vlaanderen hebben we 410.000 leden, waarvan er ruim 300.000 elke week voetballen. De impact is dus groot, zelfs immens. Want dit gaat verder dan het veldvoetbal, het gaat ook over zaal- en minivoetbal, recreatief voetbal en nog een aantal andere soorten voetbal."


  Ook financieel zijn er gevolgen, want veel clubs zitten door het gebrek aan inkomsten op droog zaad, terwijl ze wel nog altijd met hun gebruikelijke kosten (spelerslonen...) zitten.

   

  "Voetbalclubs zijn geen spaarbanken", zegt Benny Mazur. "Ze moeten budgettair het ene touwtje aan het andere knopen. Zeker in deze periode van het jaar, na de wintermaanden die traditioneel een moeilijke periode zijn, zouden we nu een leuke periode krijgen, met het zonnetje, met veel jeugdtoernooien enzovoort. Nu zal alles 5 maanden op een laag pitje staan, dat heeft budgettaire implicaties."


  Gaan er clubs aan tenonder? "Dat kan altijd, maar anderzijds: een aantal kosten zal voor de clubs wegvallen. Een club die de oefening eerlijk en met enige visie op de toekomst maakt, moet inventief kunnen zijn om dit te overbruggen."


  Voetbal Vlaanderen pleit in deze moeilijke tijd wel voor overheidssteun. "Een voetbalclub is vaak de grootste jeugdvereniging van een gemeente. De btw zegt ons wel eens dat de jeugdkantine het beste dorpscafé is. Ik hoop dat de steden en gemeenten dus ook hun verantwoordelijkheid nemen, net als misschien een aantal federale financiële diensten."

   

  "Eigenlijk verwachten we vanuit de overheid een aantal steunmaatregelen voor een sector - het amateur- en jeugdvoetbal - die eigenlijk nog nooit federale steun gekregen heeft. Al gaan we niet de bedeltoer op. Onze clubs zullen zich in moeilijke tijden ook nog strijdbaar tonen en lessen trekken uit deze situatie."

  Video-interview met Benny Mazur van Voetbal Vlaanderen: