UEFA heeft plan A, B en C: "Eventueel werken we huidige seizoen begin volgend seizoen af"

  Aleksander Ceferin is baas van de UEFA sinds 2016. "Niemand weet wanneer deze pandemie eindigt."

  Het is voor iedereen koffiedik kijken wanneer alles weer wat normaal wordt. Ook in de voetballerij, waar zo goed als alles in Europa stilligt. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin ziet medio mei, juni of zelfs eind juni nog mogelijkheden om de huidige competitie af te werken.  "Maar niemand die weet wanneer de coronapandemie stopt." 

  De UEFA weet niet wanneer het door het coronavirus geteisterde seizoen wordt hervat. De UEFA heeft "een plan A, B of C voorbereid naar gelang de omstandighed", vertelde voorzitter Ceferin in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica. 

   

  "Niemand weet wanneer de pandemie zal eindigen. We hebben een plan A, B of C. We staan in contact met de liga's, de clubs en we hebben een werkgroep. Net als alle andere sectoren moeten we afwachten."

   

  De Europese topman ziet medio mei, juni of zelfs eind juni als mogelijkheden om de competitie te hervatten. "En als dat niet lukt, is het seizoen wellicht verloren." Al maakte de Sloveen ook nog melding van een voorstel waarbij dit seizoen wordt afgerond wanneer normaal het nieuwe seizoen begint. Het volgende seizoen zou dan wat later aanvangen.

  Net als alle andere sectoren moeten we afwachten.

  Aleksander Ceferin

  "Niets zal nog zijn zoals voorheen"

  Na een reeks crisisvergadering de voorbije weken heeft de UEFA beslist om Euro 2020 uit te stellen naar 2021 en alle Europese clubcompetities zijn tot nader order uitgesteld.

   

  De Champions League en Europa League voor mannen zit in de fase van de 1/8e finales, de Champions League voor vrouwen in de 1/4e finales.

   

  Sommige clubs willen het salaris van hun spelers verminderen. Ceferin zegt daarover dat "er geen plaats is voor egoïsme. Tal van spelers gaan ook akkoord".

   

  "Deze crisis raakt ook de clubs. Niets zal nog zijn zoals voorheen na dit dramatische jaar", waarschuwde hij voor toekomstige gevolgen.

   

  Ceferin, die de UEFA sinds 2016 leidt, kwam ook met enkele politieke commentaren uit de hoek. Hij was kritisch voor Europa: "Ik ben teleurgesteld in de Europese Unie. Europa wordt gedomineerd door een veelvoud van regels, is daardoor verdeeld en ook zwakker. Er is geen solidariteit en dat is heel triest."