Ga naar de inhoud

UCI werkt aan nieuwe kalender: "willen de grootste schatten van de sport beschermen"

Krijgen we dit jaar nog een editie van Milaan-Sanremo?

De Internationale Wielerunie UCI werkt aan een nieuwe kalender en denkt er daarbij aan het seizoen wat te verlengen. "Maar dat moet dan wel binnen de perken van het gezond verstand blijven", vertelt voorzitter David Lappartient. "We zoeken samen naar de beste oplossingen."

"Onmogelijk een datum te geven"

Het coronavirus heeft de hele sportkalender in de war gestuurd, ook zo in het wielrennen. Voorlopig dokkert niemand over de kasseien en ook achter de Ronde van Frankrijk komt steeds meer een vraagteken te staan.

 

UCI-voorzitter David Lappartient laat in een videoboodschap op Facebook weten dat de Internationale Wielerunie werkt aan een nieuwe kalender. "Maar het is momenteel onmogelijk om een datum te geven voor het hervatten van de competitie", zegt de Fransman.

 

"Eenvoudig is het niet. Ik praat met de teams, de organisatoren en natuurlijk de renners. We zullen proberen de beste oplossingen te vinden, zonder het seizoen meer te verlengen dan redelijk is."

 

"In de eerste plaats willen we de grootste schatten van onze sport beschermen. Op de weg zijn dat de grote rondes en de monumenten. We zullen ervoor zorgen dat we voor het einde van het seizoen een solide kalender hebben en de passie voor het wielrennen kunnen herontdekken."

We zullen proberen de beste oplossingen te vinden, zonder het seizoen meer te verlengen dan redelijk is.

"Verstandige beslissing van IOC"

Voor Lappartient is het niet meer dan normaal dat alles nu stil ligt. "Veel wielrenners zitten nu opgesloten. Het is normaal dat we de regels toepassen en dat de prioriteit naar gezondheid gaat. Dat bracht het Internationaal Olympisch Comité ertoe de Olympische Spelen uit te stellen. Een verstandige beslissing, die we helemaal steunen."

 

"We werken dagelijks met het IOC samen om de gevolgen te beoordelen in termen van kwalificatie van atleten, voorbereiding en de kalender voor de komende jaren, en vooral voor 2021. We hebben een constructieve dialoog met het IOC in deze moeilijke tijd."

De videoboodschap van Lappartient: