Stoppen of niet in 1A? "Niet als enige Europese land beslissen" vs "Beter volgend seizoen voorbereiden"

  0 / 0

  De Pro League is verdeeld in twee kampen: een groot dat een einde wil maken aan de competitie in 1A en daartegenover een klein (maar zwaarwegend) dat die knoop nog niet wenst door te hakken. KV Kortrijk staat in kamp 1, Antwerp in kamp 2. We lichten hun standpunten hier toe.

  Anderlecht, Charleroi, RC Genk, Standard en Antwerp willen de handdoek nog niet gooien. Ze willen de mogelijkheid openlaten om de competitie voort te zetten, met eventueel play-offs in de maand juli.

   

  Sven Jaecques van Antwerp beklemtoont dat er niet te snel mag beslist worden over een stopzetting van de competitie, zoals de grote meerderheid van de Belgische profclubs vraagt in een open brief aan de Pro League.

   

  "Het is te vroeg om nu al te beslissen om de competitie al dan niet stop te zetten. Wij met Antwerp zouden liefst dit seizoen nog spelen, maar als dat niet kan, leggen we ons daarbij neer." 

   

  "Wat voor ons cruciaal is: er is heel veel informatie in de media, maar het enige dat we officieel weten is dat de coronamaatregelen verlengd zijn tot 19 april en er geen evenementen mogen plaatsvinden tot 30 april. Al de rest is informatie, maar geen zekerheid."

   

  "We denken niet zozeer aan onszelf, we horen en zien alleen dat de nationale en internationale overheden druk aan het overleggen zijn over wat er moet gebeuren en wat er kan en niet kan."

   

  "Gebaseerd op de adviezen van experten en overheden zal er vanuit de UEFA en FIFA misschien wel een richtlijn komen, wie weet een verplichting. En dan heb ik het over een eventuele vraag om de kampioenschappen af te werken, spelers- en trainerscontracten na 30 juni met een maand te verlengen, enzovoort."

   

  "Het is belangrijk dat we dat allemaal eventjes afwachten, zodat we op basis van duidelijke richtlijnen een beslissing kunnen nemen over het Belgische voetbal en niet als enige Europese land nu al die knoop doorhakken."

   

  Een belangrijk punt in de discussie is dat tv-zenders een deel van hun geld zouden kunnen terugeisen als er geen play-offs gespeeld worden.

   

  Sven Jaecques: "We horen dat er een oplossing zou zijn om "overmacht" in te roepen in het dossier van de tv-rechten, maar dat is nog niet officieel. Dit soort dossiers moet eerst opgelost worden voor je een beslissing kunt nemen. Want het is belangrijk dat de Belgische clubs op de juiste manier en op het juiste moment de juiste beslissing nemen en we dus niet voor onze beurt spreken."

  "Tijd om de competitie te beëindigen"

  Kortrijk is een van de clubs die voor een onmiddellijke beëindiging van de competitie pleiten. Voorzitter Joseph Allijns ziet geen baat in een voortzetting/heropstart van de activiteiten.

   

  "Het is tijd om de competitie 2019-2020 te beëindigen, zo vinden wij samen met vele andere profclubs. De onbeslistheid en onduidelijkheid in de Raad van Bestuur van de Pro League komen het voetbal niet ten goede", zegt Allijns.

   

  "Voor de meeste clubs is het belangrijk om te bekijken hoe ze op een serene en transparante manier het nieuwe kampioenschap kunnen aanvatten. Met gesloten of open deuren, want dat zal bepalend zijn voor de abonnementenverkoop. Dus zeg ik: laten we dat nieuwe seizoen ernstig en correct voorbereiden."

   

  "Ik stel vast dat de Vlaamse en Waalse vleugel hun competities beëindigd hebben, met het oog op een hoger maatschappelijk belang. Die vleugels hebben de moed gehad om een beslissing te nemen, waarom legt ons professionele voetbal de moed niet aan de dag om die beslissing ook te nemen?"

   

  "Ik denk dat een aantal andere clubs - beperkt in aantal - nog ambities heeft voor de Europese plaatsen en desnoods in juli nog zou willen spelen. Maar in mijn ogen kan dat niet. Als het voor bepaalde mensen een natte droom is om in juli play-offs te spelen, dan zeg ik dat dat niet kan, want dan kan de nieuwe competitie niet voor september of oktober van start gaan."

   

  Wat vindt Allijns van een mogelijke schadeclaim van de tv-rechtenhouders? "Pro League-voorzitter Croonen, die ik zeer hard waardeer, is daar zeer voorzichtig in, maar ik lig niet echt wakker van mogelijke schadeclaims. Dit is een overmacht-situatie en daar zijn sluitende overeenkomsten over."