E3-winnaar 2019 Stybar: "Niet kunnen fietsen is lastiger dan ik dacht"

  Zdenek Stybar kraaide vorig jaar victorie in de E3 Harelbeke.

  Zdenek Stybar had vandaag normaal gezien zijn titel moeten verdedigen in de E3 Harelbeke. Maar de coronacrisis besliste daar anders over. "Ik had nu op mijn best moeten zijn", zegt Stybar.

  Een jaar geleden won Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step) in Harelbeke zijn 2e klassieker van het seizoen. De Tsjech verwees toen Wout van Aert en Greg Van Avermaet naar de dichtste ereplaatsen.

  Maar een opvolger krijgt Stybar vandaag niet. "Geen voorjaarskoersen rijden, is harder dan ik dacht. Niet zozeer fysiek maar wel mentaal", vertelt de Tsjech op de website van zijn team.

   

  "Ik keek echt uit naar deze weken op de kasseien en nu had ik op mijn best moeten zijn. In Parijs-Nice voelde ik mijn conditie in stijgende lijn gaan. Ik had daardoor veel vertrouwen voor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix."

   

  "Maar door de coronacrisis blijft er niets meer over van die koersen. Ik kan me daar alleen maar proberen aan aan te passen."

   

  "Ik blijf trainen, al zijn het geen ritten van 200 km meer. Maar zonder een doel is dat heel moeilijk en frustrerend. Tegelijk begrijp ik dat het nu niet om wielrennen draait. Het gaat om het echte leven en heel veel mensen worden nu veel harder getroffen."   

  "Dankbaar dat ik nu vaker bij mijn familie kan zijn"

  Stybar heeft nu wel meer tijd voor zijn gezin. "Ik ben meer bij mijn zoontje en dat is heel leuk", zegt de Tsjech.

   

  "Normaal sleur ik altijd een koffer mee maar nu staat die in de kelder. Het is een gekke tijd, maar ik ben ook dankbaar dat ik nu vaker bij mijn familie kan zijn. Tegelijk heb ik er vertrouwen in dat de koers hopelijk snel kan hernomen worden."

  VIDEO: Stybar klopt Van Aert en Van Avermaet in E3 Harelbeke 2019