Wind blies Steegmans in gracht in Gent-Wevelgem: "Dacht dat ik tanden kwijt was"

  Gert Steegmans zal Gent-Wevelgem 2015 niet snel vergeten.

  Deze namiddag zenden we op Eén en sporza.be de waaiereditie uit van Gent-Wevelgem 2015. Een van dé beelden was Gert Steegmans die door de wind in een gracht belandde. "Ze hadden de koers nooit mogen laten doorgaan", blikt Steegmans terug.

  Steegmans: "Rietstengels deden ongelooflijk veel pijn"

  5 jaar geleden zorgde de wind voor een legendarische waaiereditie van Gent-Wevelgem. Gert Steegmans denkt liever niet te vaak terug aan die helse koersomstandigheden.

   

  "De wind had zoals zo vaak vrij spel in De Moeren. Ik zat in de eerste waaier toen een rukwind van rechts kwam. Heel onze waaier ging daardoor naar links, waardoor ik in het gras terechtkwam", vertelt Steegmans.

   

  "Boasson Hagen kwam net voor mij ten val en ik had ook prijs. Omdat ik 2 paaltjes wou vermijden, belandde ik in de gracht."

   

  "Eerst dacht ik dat ik mijn tanden kwijt was. De gracht zat vol met riet en er waren rietstengels blijven steken tussen mijn tandvlees en tanden. Dat deed ongelooflijk veel pijn."

   

  "Er was een man die me wou helpen toen ik uit de gracht kroop. Maar ik heb me toen niet al te vriendelijk gedragen tegenover die man. Mijn koers was voorbij door een lullige val en ik was gefrustreerd omdat we in zulke omstandigheden moesten koersen. Aan die hulpvaardige man wil ik bij deze mijn excuses aanbieden."

  Gert Steegmans net na zijn val in Gent-Wevelgem.

  "Een moment waarop ik dacht om te stoppen met koersen"

  Steegmans, die tegenwoordig net over de grens met Frankrijk woont, vindt dat de organisatie had moeten ingrijpen. "Ze hadden die Gent-Wevelgem van 2015 nooit mogen laten doorgaan."

   

  "Pas op, ik heb ook veel mooie herinneringen aan Gent-Wevelgem. In 2004 eindigde ik 11e, ik heb Boonen eens na een veel te lange lead-out naar de zege geloodst en ik heb ook in een editie keihard gereden om Cancellara terug te halen."

   

  "Maar die val in 2015 was een van de momenten waarop ik me afvroeg of ik nog zou voortdoen met mijn wielercarrière."

   

  "2 dagen na die waaiereditie van Gent-Wevelgem kwam ik ook nog eens ten val in De Panne. Ook in Parijs-Roubaix ging ik tegen de grond. Enkele maanden daarna heb ik na het BK afscheid genomen van de wielersport."

  De val van Steegmans in beeld

  VIDEO: Steegmans zoekt hulp bij ploegleider Demol

  Kijk om 14.40u naar Gent-Wevelgem 2015

  Dit voorjaar laten we de Sporza-volgers in een poll kiezen welke editie ze willen terugzien op de vaste wielerafspraken. Deze namiddag is de waaiereditie van Gent-Wevelgem 2015 aan de beurt. Vanaf 14.40u te bekijken op Eén en sporza.be.