Ga naar de inhoud

Sporza ging op onderzoek uit: winnen we in 2021 meer of minder medailles?

 vr 27 maart 2020 06:23
Zijn de uitgestelde Spelen een voordeel of nadeel voor deze Belgische sporters?
Zijn de uitgestelde Spelen een voordeel of nadeel voor deze Belgische sporters?

De Olympische Spelen gaan niet door in 2020 maar wel in 2021. Nu de eerste ontgoocheling voor de atleten langzaam is weggeëbd, maken wij met enkele specialisten de balans op. Wie wint of verliest bij dit uitstel?

Wielrennen: "Dumoulin wordt een te duchten concurrent"

De Belgische wielrenners zouden met torenhoge ambities naar Tokio vertrokken zijn. Zowel voor de wegrit als de tijdrit was een medaille het doel. Daar zal in 2021 niets aan veranderen, denkt José De Cauwer. "Ik las dat Remco Evenepoel een traan had weggepinkt bij het nieuws over het uitstel, maar dat hoeft hij zeker niet te doen. Het is vooral de concurrentie die minder blij moet zijn. Uitstel is op zijn leeftijd zeker geen nadeel."

 

"De kansen op een medaille voor België blijven dezelfde een jaar later. Alleen de naam van Tom Dumoulin schiet me te binnen. Normaal kwamen de Spelen voor hem te vroeg, maar dat kan nu veranderen en dan wordt hij vooral in de tijdrit een te duchten concurrent. Voor de rest is het vooral de interne concurrentie bij de Belgen die nu een nieuwe dynamiek krijgt."

 

"Wout van Aert krijgt na zijn zware blessure een jaar meer de tijd om zich te bewijzen, maar zoals ik Victor Campenaerts ken zal hij zeker niet afgeven. Misschien dat De Gendt zal zeggen "laat maar", dat is afwachten. En titelverdediger Van Avermaet wordt nog een jaar ouder. Op zo'n zwaar parcours is het aan bondscoach Rik Verbrugghe om te kiezen, al zal hij als schoonbroer van Van Avermaet altijd kritiek krijgen."

Turnen: "Een jaar uitstel is zeker geen ramp voor Derwael"

Tokio 2020 leek voor Nina Derwael perfect op tijd te komen. "Als ze haar gebruikelijke oefening zou turnen deze zomer, dan stond in mijn ogen de
olympische kampioene al vast", zegt Dirk Van Esser, cocommentator bij Sporza. "Een jaar uitstel is zeker geen ramp."

 

"Ik zie in België geen enkele sporter die evenveel medaillekansen heeft als Nina aan de brug met ongelijke leggers. De brug is een discipline waar je zeer lang kan meedraaien. Kijk maar naar Epke Zonderland: die is 33 jaar en doet nog altijd mee. De belasting ligt een flink stuk hoger op de grond en de sprong, Dat is anders bij de balk, daar zie ik haar ook meespelen voor een finaleplaats.”

 

"Pas wel op: er komt een nieuwe lichting aan van meisjes die volgend seizoen 16 jaar worden. Het zou zomaar kunnen dat er in 2021 enkele toptalenten meespelen waar we vooraf nog nooit van hebben gehoord. Maar doorgaans liggen de scores lager wanneer een toptalent voor het eerst voor een internationale jury staat, dus dat kan in het voordeel van gevestigde waarden zoals Nina spelen."

Zevenkamp: "Thiam kan haar gevoelige elleboog nu laten rusten"

Als titelverdedigster op de zevenkamp verwachtte iedereen opnieuw goud van Nafi Thiam. Dat het zilver werd op het WK in Doha in 2019 was een verrassing. Uitstel tot 2021 is een klein voordeel voor Thiam volgens Cédric Van Branteghem. "Ze krijgt extra tijd om te werken aan haar zwakke punten."

 

"Enerzijds is er de gevoelige elleboog, die ze nu volledig kan laten rusten. Anderzijds zijn haar sprintkwaliteiten nog niet optimaal. Op de 200 meter kan ze veel extra punten verzamelen. Grote concurrente Katarina Johnson-Thompson zat in een bepaalde flow na haar wereldtitel, die wordt nu gebroken. Thiams honger wordt alleen maar groter. Ik zie ze volgend jaar in Tokio haar olympische titel verlengen.”

Judo: "Casse blijft titelfavoriet, voor Van Snick is het voorbij"

Matthias Casse is momenteel de te kloppen man in de koningsklasse (-81 kg) van het judo en zal dat op zijn 24e volgend jaar nog altijd zijn. Voor Charline Van Snick en Dirk Van Tichelt ziet ex-judocoach Jean-Marie Dedecker het niet meer goedkomen. Toma Nikiforov doet zijn voordeel met dit uitstel.

 

"Volgend jaar is Casse opnieuw een tikje rijper, dus voor mij blijft hij de olympische favoriet. Ik vergelijk hem graag met Robert Van de Walle: complete judoka’s die er staan op de belangrijkste toernooien. Matthias is krachtig, intelligent, wordt fantastisch begeleid en is ook een koele kikker."

 

"Voorts zie ik in Toma Nikiforov ook een medaillekanshebber, als hij zich na een lange blessureperiode tenminste kan plaatsen. Dit uitstel geeft hem de kans om rustig toe te werken naar een kwalificatietoernooi. Voor Van Snick en Van Tichelt is het in mijn ogen voorbij. Van Snick heeft haar overgang naar een zwaardere gewichtscategorie nog steeds niet verteerd. Van Tichelt wordt binnenkort 36 jaar, dan wordt het moeilijk. Hij praat te veel over zijn kindjes naar mijn goesting."

4x400m: "Tornados maken nog steeds kans op een medaille”

Na het brons op het WK wilden de vaandeldragers van de 4x400 meter-ploeg bij de mannen Kevin en Jonathan Borlée nog een keer knallen op de Spelen. Uitstel is een tweesnijdend zwaard, denkt Cédric Van Branteghem.

 

"Het wordt belangrijk om het extra jaar zonder blessures te overbruggen.  Zeker Jonathan is daar een pak gevoeliger voor geworden. Hij zal net als zijn broer al 33 zijn volgend jaar. Daartegenover kan de rest van de ploeg zijn niveau nog opkrikken. Jonathan Sacoor en Dylan Borlée hebben nog marge."

 

"Voor mij blijft de Belgische ploeg een medaillekandidaat. Ik heb zelf gemerkt dat je in het laatste jaar van je carrière gerust enkele trainingen mag laten vallen, zolang de kwaliteitsprikkels maar overeind blijven. Je lichaam recupereert minder snel, dus daar moet je wel naar luisteren."

 

"Ik hoop voor alle atleten dat ze over enkele maanden opnieuw wedstrijden kunnen lopen en na een kort competitieblok even kunnen rusten om daarna vrij vroeg te beginnen aan de olympische campagne."

Hockey: "Niemand denkt momenteel aan afhaken bij de Red Lions"

Het beeld staat nog altijd op ons netvlies gebrand: de Belgische hockeymannen met tranen in de ogen na het verlies in de olympische finale in 2016. Ondertussen zijn we een gouden medaille op het WK en het EK later. De Red Lions waren topfavoriet op de Spelen en blijven dat ook volgens Sporza-journalist Eddy Demarez.

 

"De Lions zijn momenteel één van de oudere ploegen bij de wereldtop. Toch denkt niemand van de oudere spelers momenteel aan afhaken voor de Spelen van Tokio. Ze zijn nog topfit en de honger is zo groot om die olympische titel binnen te halen. De Lions zijn en blijven de topfavoriet voor het goud, dat zal door een jaar uitstel niet meteen veranderen."

Marathon: "Ik verwacht in één jaar niet nog eens een gigantische stap"

Met een Belgisch record op de marathon in maart in een fenomentale 2u04'49" bombardeerde Bashir Abdi zichzelf opeens tot een mogelijke medaillekandidaat voor Tokio. Uitstel van het grootste sportevenement ter wereld lijkt wel niet meteen een voordeel voor Abdi.

 

“Bashirs evolutie is fenomenaal op de marathon", zegt Cédric Van Branthegem. "Hij zal sterker worden volgend jaar, maar ik verwacht niet dat hij in één jaar opnieuw een gigantische stap kan zetten. Ik vind het moeilijk om hem een medaillekandidaat te noemen, want de concurrentie van Afrikaanse atleten is natuurlijk loodzwaar."

 

"Je mag ook niet vergeten dat de strijd om de snelste loopschoenen niet stilligt. Nike (waar Abdi een contract heeft) heeft daar een enorme voorsprong, maar Adidas en New Balance zijn hard aan de terugkeer aan het werken. Een top 5-notering zou voor Bashir heel knap zijn, een medaille is dan niet meer ver weg.”

Zeilen: "Dankzij uitstel zal Plasschaert een jaar extra ervaring hebben"

Na haar wereldtitel in de Laser Radial-klasse in 2018 droomde Emma Plasschaert dit jaar van een olympische medaille in Tokio. Die droom blijft volgens Evi Van Acker spinglevend volgend jaar.

 

"Emma is nog jong (26) en mentaal sterk. Dankzij een extra jaar zal ze meer ervaring kunnen opdoen op olympische wateren. Waren de Spelen doorgegaan, dan was de voorbereiding helemaal verstoord geweest. Volgend jaar zal dat hopelijk beter zijn."

Boksen: "Persoon kan haar lichaam nu even laten rusten"

Delfine Persoon is wereldtop in het vrouwenboksen, maar zich kwalificeren voor de Olympische Spelen wordt opdracht nummer 1. Op het kwalificatietoernooi in Londen ging het deze maand mis. Persoon sukkelde met een longontsteking en een hernia. Uitstel komt dus als geroepen.

 

“Delfine kan haar lichaam nu even laten rusten", zegt Freddy De Kerpel. "Als ze zich kan kwalificeren, dan blijft ze voor mij een medaillekandidaat. Onderschat het olympische niveau niet. Er wordt gesproken over amateurs, maar elke deelnemer leeft als een prof. In boksen zijn het niet de jaren die tellen, maar wel het aantal slagen dat je krijgt. Delfine is nog niet kapotgeslagen en kan zeker nog een jaar mee."

 

"Mentaal en conditioneel is ze ijzersterk. Vergeet voor de medailles ook Victor Schelstraete niet. Hij is met zijn 24 jaar een enorm talent. Als de loting meezit, kan voor een allroundbokser zoals hij alles.”

Jumping: "Een jaartje meer zal geen probleem zijn"

De Belgische ruiters hebben er een ijzersterk jaar opzitten en mochten met ambities naar de Spelen. Hun situatie is een beetje te vergelijken met de wielrenners. Vooral intern zullen ze de concurrentie volgend jaar opnieuw moeten aangaan. 

 

"Er zijn een 8-tal kandidaten voor 3 plaatsen + een reserve", zegt Stefaan Lammens van de  Belgische Ruitersportfederatie. "Een jaartje meer zal ook voor de paarden geen probleem zijn, want niemand van de topruiters heeft een paard dat tegen tegen het einde van zijn carrière zit. Een jumpingpaard is top rond de leeftijd van 12 jaar. Al kunnen blessures natuurlijk altijd voorvallen."

Basketbal: "Cats worden enkel sterker en meer ervaren"

Zijn de Belgian Cats medaillekandidaat op de Olympische Spelen? De meningen lopen uiteen, maar een ploeg die vierde kan worden op het WK in 2018, kan misschien vriend en vijand verrassen drie jaar later in 2021. De extra ervaring zal in elk geval in het voordeel spelen van de Cats volgens cocommentator Sofie Hendrickx.

 

"Op het WK was de groep nog heel jong en de Cats worden enkel sterker en doen meer ervaring op. Kijk maar naar Julie Allemand, die volgend seizoen ook in de WNBA gaat spelen. Spanje, een van de grote concurrenten voor een medaille, is dezelfde ploeg gebleven en wordt ouder."

 

"Door de positieve sfeer die er hangt, zie ik ook niet meteen iemand afhaken of zich meer op haar club focussen. Ook Ann Wauters niet. Zij wil zo graag naar die Spelen en er is ook niet meteen iemand die haar rol als leidersfiguur kan overnemen. Met of zonder Wauters, de Cats hebben er op termijn voordeel bij dat de Spelen wat later vallen, denk ik."