Ga naar de inhoud

Tosh Van der Sande zit in Spaanse lockdown: "Ik rijd 3 keer per dag op de rollen"

Van der Sande verzorgt zijn conditie op de rollen.

Terwijl de renners in België wel nog buiten mogen fietsen, moet Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) zich fit houden in zijn huis in Spanje. "In de tuin kunnen we ook niet, want sinds de lockdown hier is afgeroepen, is het slecht weer", vertelt Van der Sande vanuit Spanje.

"Rollen buiten zetten om fris luchtje te scheppen"

Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal) woont met zijn gezin in de buurt van Calpe, een paradijs voor wielrenners. Maar niet in deze lockdownperiode.

 

"Het is al bijna 2 weken verboden om buiten te trainen. Als je het toch zou wagen, zou de Guardia Civil (de politie) je snel te pakken hebben. Toen ik boodschappen ging doen, zag ik dat de Guardia veel controles uitvoerde."

 

Van der Sande houdt zijn rennerslichaam dan maar zo goed mogelijk in vorm met alternatieve trainingen in huis. "Ik heb een squatrek en enkele gewichten om aan krachttraining te doen. Ook de stabiliteitstrainingen staan hier geregeld op het menu."

 

Fietsen doet Van der Sande op de rollen. "3 keer per dag en telkens een uur. Dat is goed voor 2 à 3 weken, daarna wordt het zaak om dat mentaal vol te houden."

 

Elk nadeel heeft zijn voordeel, want door de lockdown heeft Van der Sande meer tijd voor zijn kindje. "Ik speel veel met mijn zoontje. Het zijn momenten om te koesteren."

Maar in de tuin ravotten zit er wel niet in. "Sinds de lockdown hier is afgekondigd, is het slecht weer. Als het mooi weer is, zal ik misschien mijn rollen buiten zetten. Dan schep ik toch nog wat frisse lucht."

Buiten fietsen zal Van der Sande nog een tijdje niet mogen doen.

"Koersen in het najaar? Dan ben ik op mijn best"

In België kunnen Van der Sandes Lotto-ploegmaten wel nog op de weg trainen. "Ik heb geregeld contact met Thomas De Gendt en Jasper De Buyst. Voor hen is het ook wat vervelend omdat ze niet weten wanneer we weer beginnen te koersen."

 

"Ik zou nu zeker niet naar België terugkeren om buiten te kunnen fietsen. Mijn gezin weghalen uit de vertrouwde omgeving wil ik niet doen in deze periode."

 

Bij Lotto-Soudal loopt het contract Van der Sande eind dit seizoen af. "Dat er weinig gekoerst zal worden in 2020, is niet ideaal. Maar ik rijd al voldoende jaren in de ploeg zodat ze weten wat ze aan me hebben."

 

"Bovendien zou het voor mij nog zo slecht niet zijn als de meeste koersen in het najaar plaatsvinden. Dan ben ik altijd op mijn sterkst."