"Cash is King op dit moment, wie gezond is zal spelers onder de prijs kopen"

  "Ik kan mij niet voorstellen dat er de komende twee of drie jaren transfers van meer dan honderd miljoen euro zullen plaatsvinden." Uli Hoeness, de erevoorzitter van Bayern München voorspelt een nieuwe voetbalwereld na de coronacrisis. Ook spelersmakelaar Stijn Francis ziet een nieuwe realiteit ontstaan op de transfermarkt.

  Kopen Belgische clubs binnenkort spelers van middenmoters uit La Liga in plaats van andersom? Of moet Club Brugge zijn goudhaantjes verkopen tegen de helft van wat ze voor de coronacrisis waard leken te zijn? De coronacrisis veroorzaakt een enorme onzekerheid in de voetbalwereld.

   

  Stijn Francis, makelaar van onder meer Dries Mertens en Toby Alderweireld, voelt nationaal en internationaal een enorme nervositeit. "Het kan bijna niet anders dan dat deze crisis een negatieve impact gaat hebben op de transferprijzen", vertelt hij.

   

  De voornaamste redenen? "Clubs betalen soms niet meer het volledige loon (ze zetten spelers op technische werkloosheid of vragen loon in te leveren). Kan je dan dezelfde transfersom vragen? In België dient Play-off I, een topcompetitie, voor buitenlandse clubs om na te gaan of een speler die ze op het oog hebben, kan bevestigen. Die bevestiging gaan buitenlandse clubs nu niet krijgen."

   

  "Maar de transfermarkt zal vooral afhangen van hoe een land de coronacrisis aanpakt. Als een competitie 6 maanden stil ligt, dan mag een club nog zo goed beheerd worden als je wil, dan heb je een groot probleem. In Italië ligt alles stil. Dus ook het voetbal. België pakt het beter aan, denk ik. Hier zal het voetbal dus hopelijk sneller hervatten."

   

  "In landen waar de crisis blijft duren, zal het gevolg zijn dat clubs hun goede voetballers wel moeten verkopen. Neymar zal niet opeens veel minder kosten, dat zijn de uitzonderingen op de regel, maar spelers die anders voor 10-15 miljoen euro verkocht worden, daar wil ik nog van zien wat er met de markt gebeurt."

   Neymar zal niet opeens veel minder kosten, maar spelers die anders voor 10-15 miljoen euro verkocht worden, daar wil ik nog van zien wat er met de markt gebeurt.

  Wordt de kloof tussen arm en rijk nog groter?

  De huidige crisis is ook geen goed nieuws voor de kleinere spelers. De kloof tussen arm en rijk dreigt enkel groter te worden in het voetbal. Al ziet Stijn Francis ook een lichtpunt.

   

  "De economische crisis die iedereen nu verwacht, zal ook het voetbal raken. Behalve de absolute toppers zal iedereen moeten terugschroeven. Dat kan wel gezond zijn, want een sanering is in het voetbal misschien wel noodzakelijk. Niet alles in het voetbal is op dit moment professioneel en efficiënt."

   

  "Financieel gezonde clubs en de echt grote clubs hebben wel een enorme kans door de crisis om de kloof te vergroten. "Cash is King" op dit moment. Als gezonde of rijke clubs het goed aanpakken kunnen ze spelers kopen onder de prijs en zo nog weglopen van de rest."

   

  "Gezonde clubs als Liverpool of Tottenham bijvoorbeeld zitten op een enorme berg geld. Zij zullen wel nog veel kunnen betalen voor Neymar."