Herbeleef zege van Mattan in Gent-Wevelgem: "Zonder auto's win ik wellicht niet"

  Mattan won in 2005 Gent-Wevelgem na een veelbesproken finale.

  Juan Antonio Flecha leek in 2005 op weg naar de zege in Gent-Wevelgem. Maar in de laatste hectometers zoefde Nico Mattan, vanuit een verloren positie, de Spanjaard nog voorbij. Met dank aan de wedstrijdauto's? "Ik vond het leuk om Gent-Wevelgem op die manier te winnen", blikt Mattan terug.

  "Door de commotie blijft die editie wel iedereen bij"

  We keren 15 jaar terug in de tijd. In Gent-Wevelgem knalt Juan Antonio Flecha op 3 kilometer van de streep weg van thuisrijder Nico Mattan. 

   

  "Ik heb nooit kunnen begrijpen dat Flecha zo snel van me kon wegrijden", vertelt Mattan. "Karl Vannieuwkerke, die op de motor zat, zei op 1 kilometer van de streep dat Flecha zijn naam op de erelijst zou zetten. Ik dacht eerlijk gezegd ook dat de Spanjaard op weg was naar de zege."

   

  "Maar plots zag ik auto’s. Ik focuste niet op de renner Flecha, maar enkel nog op die auto’s. Op 250 meter van de aankomst ging ik dan op en over Flecha. Voor mij was dat ongelooflijk. Een klassieker winnen in je achtertuin, hoeveel renners kunnen dat zeggen?"

  Had Mattan Gent-Wevelgem ook gewonnen zonder die auto's? "Dat is een moeilijke vraag. Ik durf te zeggen van “neen”. De auto’s vormden voor mij een doel om naartoe te rijden."

   

  "Ik vond het best wel leuk om Gent-Wevelgem op die manier te winnen. Win je met 1 minuut voorsprong, dan wordt er jaren nadien niet meer over gesproken. Maar de Gent-Wevelgem van 2005 blijft de mensen bij door alle commotie."

  Bekijk het verslag van Gent-Wevelgem 2005

  "Tot 4u 's morgens stond ik te dansen op de tafels"

  Mattan was een kind van de streek. Toen hij zegevierde in 2005, woonde hij op 5 kilometer van Wevelgem. Mattans triomf ontketende dan ook een volksfeest.

   

  "’s Avonds heb ik een feestje gebouwd in mijn fanclub in Sint-Eloois-Winkel. 600 man kwam naar mijn supporterscafé om te vieren. Ik reed bij Davitamon-Lotto, dus Marc Coucke was daar ook aanwezig."

   

  "Tot 4u ’s morgens stond ik op de tafels te dansen. Maar om 9u werd ik al verwacht op de kasseien van Parijs-Roubaix voor een parcoursverkenning. Zo’n feestje kan je je nu niet meer voorstellen."

   

  Ondanks zijn zege hecht Mattan toch nog meer waarde aan Gent-Wevelgem 1998. "Ik hielp toen mijn boezemvriend Frank Vandenbroucke aan de zege. Door onze sentimentele band vind ik die editie mooier dan mijn eigen zege in 2005."

  Herbekijk de volledige uitzending van Gent-Wevelgem 2005

  Kijk morgen om 14.40u naar Gent-Wevelgem 2015

  Dit voorjaar laten we de Sporza-volgers in een poll kiezen welke editie ze willen terugzien op de vaste wielerafspraken. Morgen is de waaiereditie van Gent-Wevelgem 2015 aan de beurt. Vanaf 14.40u te bekijken op Eén en sporza.be.