Lefevere: "Kort Tour in tot 2 weken, rijd Waalse klassiekers voor het WK en Vlaamse erna"

  Het aantal wielerwedstrijden dat moet wijken voor het coronavirus stapelt zich op en steeds meer dringt de vraag zich op: hoe kun je het wielerjaar 2020 nog redden?

  De Franse minister van Sport, Roxana Maracineanu, lanceerde gisteren de idee om de Ronde van Frankrijk alsnog te laten doorgaan dit jaar, weliswaar zonder publiek. Toch lijkt ook dat scenario weinig realistisch. “Ik zie niet goed hoe dat zou kunnen werken,” zegt Patrick Lefevere in een gesprek met
  Sporza.

   

  “Maar uiteindelijk heb ik natuurlijk liever een Tour zonder publiek dan geen Tour. De Franse overheid zal toch haar verantwoordelijkheid moeten nemen en kunnen garanderen dat alles en iedereen coronavrij is.”

  "Met Tour van 2 weken krijg je toch dezelfde winnaar"

  Los van de Tour is de wielerwereld bezig met het zoeken van alternatieve data voor afgelaste koersen, vooral dan de zogenoemde monumenten. Lefevere heeft daarvoor een duidelijk voorstel: “Ik zou de Tour inkorten tot twee weken. Volgens mij zit niemand nu te wachten op een normale Ronde van Frankrijk van drie weken. De winnaar zal sowieso dezelfde zijn."

   

  Ik zie dat het Wereldkampioenschap in september, in Zwitserland, toch heel zwaar is. Waarom dan niet ’s zondags voor de wegwedstrijd bij de mannen Luik-Bastenaken-Luik of de Waalse Pijl organiseren? De Waalse week dus voor het WK. En de Vlaamse klassiekers de week nadien.”

   

  Wat dan met Remco Evenepoel die zowel in Luik als op het WK tijdrijden zou kunnen schitteren? Hij zal met dit voorstel moeten kiezen? “Neen,” gaat Lefevere voort, “de tijdrit moet je gewoon midweeks rijden, op de woensdag zoals vroeger. We gaan toch niet blijven zeveren met die Mixed Team Relay, zeker? We hebben al genoeg zorgen aan ons hoofd. Die mixed-tijdrit moet men maar rijden tijdens de Zesdaagse van Gent,” knipoogt Lefevere.

  We gaan toch niet blijven zeveren met die Mixed Team Relay, zeker? We hebben al genoeg zorgen aan ons hoofd.

  "Seizoen verlengen met 1 week en daar dan alle monumenten in proppen? Doe normaal!"

  In een verlenging van het seizoen ziet Lefevere weinig heil. “Ik hoor iedereen zeggen dat het seizoen wordt verlengd tot 31 oktober. Daar moet ik toch even mee lachen, want dat duurt nu ook al tot 21 oktober, tot en met de Ronde van China."

   

  "Ik kan je verzekeren dat weinig renners zin hebben om daar te gaan koersen, ook al is het een verplichting. We gaan het seizoen dus één week verlengen … en daar moet de UCI nog de momumenten en grote ronden inpassen? Komaan, een klein beetje normaal doen.”