Evenepoel denkt niet aan de Tour: "Ook Vuelta is moeilijk want wil top zijn op WK"

  Remco Evenepoel hoopt op een uitzondering voor profrenners.

  Remco Evenepoel probeert zich fit te houden voor het moment dat de wielerkermis weer op gang wordt geschoten. ZIjn debuut in de Giro is al in het water gevallen, maar hij zal die koers niet vervangen door een andere grote ronde. "Het WK is nu dit seizoen meer dan ooit mijn doel."

  Geen Olympische Spelen, geen voorjaarsklassiekers, de Giro uitgesteld... Remco Evenepoel zag het ene doel na het andere van zijn programma sneuvelen. Fit blijven is dan ook de enige optie voor het goudhaantje van Deceuninck-Quick Step.

   

  "Ik probeer niet ziek te worden en doe mijn best", zegt hij. "In de voormiddag ga ik trainen, daarnaast probeer ik zoals iedereen zo veel mogelijk binnen te blijven en help ik wat meer in huis. Het is een beetje een kwestie van binnen bezig te blijven."

   

  "Het is ook raar dat we onze trainingen nu wat moeten aanpassen: solo of maximum met twee, terwijl dat in een koersarme periode meestal met een groepje is. Maar dat is eigenlijk maar bijzaak. Ik ben al lang blij dat ik nog buiten kan trainen. Veel van mijn ploegmaten kunnen dat niet doen in het buitenland. Moest het hier zijn zoals in Frankrijk of Italië, dan zou ik gek worden."

  Moest het hier zijn zoals in Frankrijk of Italië, dan zou ik gek worden.

  Remco Evenepoel

  "De Tour hoogstwaarschijnlijk niet en de Vuelta is ook onwaarschijnlijk"

  Normaal zou Evenepoel zijn debuut in een grote ronde maken in de Giro, maar die is uitgesteld. De Tour dan maar? "Neen, hoogstwaarschijnlijk niet. Het zou niet slim zijn om mijn debuut te maken in de lastigste rittenkoers van het jaar. De Vuelta? Heel misschien, maar eerder niet, want dan moet dat passen in functie van het WK, mijn grote doel in het najaar."

   

  "Door het wegvallen van de Giro en Spelen is het WK nu meer dan ooit mijn prioriteit. Ik moet aan mijn herstel denken, ik kan nooit 100 procent zijn op het WK als ik eerst de Vuelta heb gereden. Kijk naar Primoz Roglic. Hij won de Vuelta, maar was op het WK minder. Bovendien heb ik nog andere mogelijkheden in die periode zoals misschien de Ronde van Duitsland, of de de BinckBank Tour. Maar het is nog te vroeg, dit is allemaal speculatie."

   

  "Het is een beetje moeilijk om voorspellingen te maken. We weten nog niet eens wanneer we terug kunnen koersen. Het is dus nog te vroeg om te zeggen waar ik zal rijden. Ik hoop in juni opnieuw te kunnen koersen, al zal dat nog met enkele maatregelen zijn wellicht. Het BK wordt dan mijn eerste grote doel. Dat zal een grappige koers worden, met iedereen die net weer uit z'n winterperiode komt, want dat is het nu een beetje." 

  Geen fietstochten van 50 km meer? "Dan zal ik twee rondjes rijden"

  Pieter De Crem opperde, na klachten van de politie over onduidelijke regels rond het coronavirus, dat "een fietstocht van 50 kilometer helaas niet meer kan". Evenepoel reageerde verrast. "Is dat hier in België gezegd? Ik weet niet of ik dat plan zal volgen. Als het echt zo is, dan zal ik misschien twee keer per dag 50 km afleggen."   

   

  De maatregel komt er omdat agenten moeilijkheden hebben om de regels te interpreteren en af te dwingen. "Ik begrijp dat ze het daar misschien moeilijk mee hebben, maar wij zijn wel professionele atleten, we moeten kunnen trainen. Voor ons kunnen ze dan misschien andere regels maken zodat we onze trainingen goed kunnen afwerken."

   

  "Ik begrijp het ergens wel. Je ziet meer en meer mensen wandelen, heel veel grote groepen mensen op plaatsen. Dus de regels die zijn gemaakt om niet te veel samen te komen, vallen in het water. Misschien is het goed om regels te verduidelijken, maar ik hoop dan toch op een uitzondering voor de profrenners."