Coaches hebben oplapwerk: "Het is een straf voor atleten om nu te stoppen"

  Ronald Gaastra en Rudi Diels moeten vlug met een plan B op de proppen komen.

  Vier jaar lang hebben de olympische atleten toegewerkt naar Tokio 2020 en nu moeten ze plots nog een jaar aan hun voorbereiding breien. Volgens sprintcoach Rudi Diels en zwemcoach Ronald Gaastra is het zaak zo snel mogelijk klaarheid te scheppen. "Wanneer de wortel weer voor hun neus hangt, kunnen ze weer plannen maken."

  Werk aan de atletiekwinkel voor Rudi Diels. De sprintcoach moet snel alternatieve routes uitstippelen naar Tokio 2021. "Het zat eraan te komen. Gelukkig is uitstel geen afstel. Maar voor wie nu top is, is dit mentaal heel lastig", zegt hij.

   

  "Er zal mentaal wat oplapwerk nodig zijn. Het is de taak van de coach om de atleten op te vangen. Onze planning is omver gekegeld, maar we moeten snel nieuwe plannen maken en structuur voorzien. We moeten vermijden dat de atleet thuis zit te wachten op een signaal."

   

  "Het gaat niet altijd van een leien dakje, maar daar kunnen de atleten iets van leren. Uiteraard gaat het niet gemakkelijk zijn om dat allemaal te aanvaarden, maar dat moet de sterkte van een atleet zijn. Dat aspect mogen we niet ontlopen. Als coach zou het gemakkelijk zijn om je op te sluiten en te wachten tot alles voorbij is, maar dat zou de grootste fout zijn."

   

  "We moeten vooral waakzaam zijn. Niet elke atleet staat even sterk in zijn schoenen. Bij sommigen zal de wonde dieper zijn. Het is ook bang afwachten wanneer er weer competities zullen zijn. Onduidelijkheid is een slechte raadgever. Ik hoop dat de atleten nieuwe doelstellingen kunnen vinden."

  Als coach zou het gemakkelijk zijn om je op te sluiten en te wachten tot alles voorbij is, maar dat zou de grootste fout zijn.

  Rudi Diels

  Wat betekent uitstel Spelen voor atleten?

  • Nafi Thiam (zevenkamp): "Ze zou klaar geweest zijn voor de zomer. Ze heeft de Spelen al eens meegemaakt en goud gepakt."
  • Belgian Tornados (4x400m): "Tokio was de grote uitdaging voor deze ploeg. Het zou zonde zijn voor hen om het niet te kunnen meemaken."
  • Renée Eykens (800m): "We moeten voor haar de plannen wat aanpassen met het oog op haar studies."
  • Ben Broeders (polsstokspringen): "Het uitstel van de Spelen is doodzonde voor hem, want hij is in topvorm. Hij zal het volgend jaar wel goed doen, maar hij had het graag bevestigd gezien deze zomer."
  • Belgian Cheetahs (4x400m): "Ze waren klaar om iets heel moois te laten zien op de Spelen. Ik hoop voor hen dat het EK doorgaat, zodat ze verder kunnen opbouwen. De beste tijden worden op de grootste kampioenschappen gelopen en ze waren er klaar voor."

  Gaastra: "Je zegt niet zomaar: train nog één jaar door"

  Pieter Timmers is het grootste slachtoffer bij de Belgische zwemmers. De zilveren medaillewinnaar van Rio had zijn laatste jaar alles op Tokio gezet, maar ziet een extra jaar niet zitten. Coach Ronald Gaastra geeft zijn poulain nog wat bedenktijd, terwijl hij de andere zwemmers probeert op te vangen.

   

  "Mentaal is het heel moeilijk voor de zwemmers, want velen maken de Spelen maar één keer mee. Dan is het heel teleurstellend als het niet doorgaat en is het heel moeilijk om zeker op korte tijd heel gemotiveerd te blijven trainen."

   

  "Het is niet zomaar zeggen: train nog één jaar door. Vele zwemmers zijn studenten die hun studiejaren opsplitsen om toch topsport te kunnen uitoefenen. Maar gezien de leeftijd van mijn groep zie ik geen problemen dat de Spelen een jaar zijn uitgesteld. Velen willen doorgaan tot Parijs 2024."

  Mentaal is het heel moeilijk voor de zwemmers, want velen maken de Spelen maar één keer mee.

  Ronald Gaastra

  "Iedereen beseft dat dit geen vakantie is"

  "We gaan de atleten nu een week rust geven, zodat het nieuws kan doordringen. Daarna gaan we toch weer een fysiek plan opstellen. Ze hebben mijn telefoonnummer en dat van de sportpsycholoog als er problemen zijn. We staan dag en nacht voor hen klaar."


  "Hopelijk is er snel een definitieve datum voor het EK en de Spelen. Dan hangt er weer een wortel voor hun neus en kunnen ze weer plannen maken. Ze beseffen allemaal goed dat dit geen vakantie is. Het is echt een straf voor de zwemmers om nu te stoppen."

  Wat betekent uitstel Spelen voor zwemmers?

  • Pieter Timmers: "Ik zie hem dingen doen op training die vergelijkbaar zijn met 2016. En nu valt zijn doel in één keer weg. Dat is een enorme klap. Ik weer niet of het in zijn hoofd speelt om nog even door te gaan. Hij moet er een paar nachten over slapen."
  • Louis Croenen: "Ik heb de situatie al uitgebreid besproken met Louis. We zagen dit aankomen en voor hem is het duidelijk: hij gaat gewoon nog een jaar door. Hij wil afsluiten met de Olympische Spelen."
  • "Voor mijn andere atleten die al geplaatst waren voor Tokio, maakt het minder uit. Ze zijn nog jong en kunnen alleen maar beter worden. Volgend jaar zijn ze er in principe ook gewoon bij."