Sportpsycholoog waarschuwt voor stigmatisering, Phelps is bang voor depressies

  Sportpsycholoog Jef Brouwers.

  De Olympische Spelen worden met een jaar uitgesteld en ook quasi alle andere grote en kleine sportevenementen worden uitgesteld en/of afgelast. Sportpsycholoog Jef Brouwers waarschuwt: "Eens alles achter de rug is, kan er stigmatisering en achterdocht blijven bestaan."

  "Er kan stigmatisering voorkomen bij besmette atleten"

  Het uitstel van de Olympische Spelen treft de hele sportwereld snoeihard. Een zure appel voor de atleten die zich al jarenlang aan het voorbereiden waren. "Zoals de meeste mensen, zijn ook de sporters in de war. Diegenen die naar de Spelen zouden gaan misschien nog het meeste", opent Brouwers bij Sporza.

   

  Stel: in een onrealistisch scenario mogen we morgen weer gaan sporten. Wie zal er het sterkst uitkomen? De mentaal sterken of diegenen die zich het beste aan een structuur hebben gehouden?

   

  "Ik zou zeggen allebei. Maar ik denk dat de mentale kracht vandaag ongelooflijk groot moet zijn. Er bestaat zeer weinig research over. Over Ebola (2013/2014) wel, maar dat had nooit zo'n impact op sport. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat sport zo centraal staat."

   

  "In wetenschappelijke tijdschriften schrijven ze wel dat er stigmatisering kan zijn bij mensen die vernoemd zijn als "besmet met corona". Zij komen in het nieuws en er wordt een naam op geplakt. Dat is niet evident om daar competitie mee te gaan doen. Het is afwachten hoe mensen daarop zullen reageren."

  In wetenschappelijke tijdschriften schrijven ze dat er stigmatisering kan zijn bij mensen die vernoemd zijn als "besmet met Corona". Zij komen in het nieuws en er wordt een naam op geplakt.

  Sportpsycholoog Jef Browuers

  "Er zal nog een tijd een bepaalde achterdocht blijven bestaan"

  En wat met teamsporters? Hebben die het lastiger dan individuele atleten? "Neen, dat denk ik niet. Ik denk niet dat er een bepaalde categorie van sporters is die er makkelijker mee omgaat, dat hangt van het individu af, alsook zeer sterk van de omgeving en hoe de atleten ondersteund worden."


  "Het moet heel duidelijk zijn dat de coach ook de mentale coach is van de
  sporters. Hij moet alles doen om de atleten met alle middelen bij te staan. De coach organiseert eigenlijk altijd het leven van de sporters. Wanneer coaches atleten loslaten, dreigen ze in structuurloosheid terecht te komen, wat geen goede zaak is voor de atleten zelf uiteraard."

   

  Brouwers waarschuwt evenwel voor de gevolgen nadien. "Eens alles weer zijn normale gang gaat, zal een deel van de sporters het niet kunnen om de normale gang van zaken weer op te pikken. De mentale herstelperiode, om te accepteren dat het voorbij is, zal er zeker nog zijn. Er zal een zekere achterdocht blijven bestaan bij mensen tijdens die eerste periode. Er zal frustratie zijn, mogelijke stigmatisering van mensen." (lees voort onder de foto)

  Phelps: "Ik hoop dat we geen toename zullen zien van de zelfmoordcijfers bij atleten"

  Olympisch zwemkampioen Michael Phelps waarschuwt atleten voor een depressie tijdens deze coronatijden in een interview met NBC Sports. Phelps worstelde in een verleden zelf met een depressie en had zelfs zelfmoordgedachten.

   

  "Ik voel mee met de atleten die het nu net zover hadden geschopt. Als iemand die zelf in een diepe depressie heeft gezeten, en nog steeds ermee moet omgaan, hoop ik echt dat deze atleten allemaal de mentale steun krijgen die ze nodig hebben. Atleten moeten online gaan, hun telefoon nemen en iemand zoeken om mee te praten."

   

  "Enerzijds ben ik blij dat de Spelen een jaar zijn uitgesteld. Maar anderzijds maakt wachten het eens zo moeilijk. Ik hoop dat we geen toename zullen zien van de zelfmoordcijfers bij atleten. Met dit uitstel begeven we ons op onbekend terein, we hebben dit nog nooit eerder gezien. Het besluit was het enige juiste, maar mijn hart breekt als ik aan de atleten denk", aldus Phelps.

  Lees ook: