Sporza retro: zet je schrap voor heruitzending waaiereditie Gent-Wevelgem

  3 beelden, 3 edities van Gent-Wevelgem voor de eeuwigheid.

  Dit voorjaar verwarmen we ons koershart tijdens de vaste koersafspraken met wat wielernostalgie. Voor Gent-Wevelgem stemden jullie massaal voor een heruitzending van de legendarische waaiereditie van 2015. Trek je windjack aan en stem zondagmiddag af op Eén of sporza.be.

  Uitslag poll

  1. 2015: legendarische waaiereditie - 62%
  2. 1998: Vdb wint dankzij boezemvriend Mattan - 19%
  3. 2005: Mattan triomfeert met wat hulp van buitenaf - 13%
  4. 2002: Cipollini pakt zijn 3e, maar niet in de sprint - 4%
  5. 2000: grootste zege uit carrière Van Bondt in "paard-editie" - 2%

   

  Aantal stemmers: 16.457

  1998: het verbond van boezemvrienden Vandenbroucke en Mattan

  In het voorjaar van 1998 verkeert Frank Vandenbroucke in een bloedvorm. Hij imponeert in Parijs-Nice, waar hij de eindwinst op zak steekt, en doet dat dunnetjes over in Gent-Wevelgem. De arme Lars Michaelsen heeft in de finale geen enkele kans tegen ploegmaats en boezemvrienden Nico Mattan en Vandenbroucke.

  2000: incident met paard overschaduwt zege Van Bondt

  Johan Museeuw en Peter Van Petegem zijn in 2000 de grote tenoren in het Vlaamse voorjaar, maar in Gent-Wevelgem kijken de 2 te veel naar elkaar in een elitegroepje en daar kan Geert Van Bondt, ploegmaat van Van Petegem, van profiteren. Toch zou er na de aankomst weinig gesproken worden over de zege van Van Bondt, maar des te meer over de loslopende paarden die favoriet Zabel, de winnaar van Milaan-Sanremo, van zijn fiets duwden.

  2002: indrukwekkende Cipollini kan het ook zonder massasprint

  Met 3 zeges is Mario Cipollini de mederecordhouder van Gent-Wevelgem. De Italiaan stond erom bekend zich goed te laten omringen door zijn ploegmaats en het dan in de laatste 100 meter af te maken in de sprint. In een vermakelijke editie in 2002 gooit Cipo het over een andere boeg. Met succes!

  2005: Mattan neemt Flecha te grazen, met hulp van de auto van de koersdirecteur

  Net als Geert Van Bondt in 2000 boekt Nico Mattan in 2005 in Wevelgem de grootste zege uit zijn carrière. Nochtans lijkt Mattan kansloos in de laatste kilometer. Tot er plots hulp komt uit onverwachte hoek...

  2015: waaiereditie blaast alle renners en wielerfans omver

  Misschien had de editie van 2015 wel niet mogen doorgaan wegens de extreme omstandigheden, maar wat zijn we blij dat de koers wel werd gereden. Het zou een van de meest legendarische edities van Gent-Wevelgem worden, met renners die zowel letterlijk als figuurlijk aan het wankelen werden gebracht en een Italiaanse oermens als eindwinnaar.