Vandenbempt: "Standpunten over vervolg competitie liggen ver uit elkaar"

  Hoe moet het nu verder met het voetbalseizoen? De raad van bestuur van de Pro League heeft woensdag via een conference call overlegd. Het resultaat? Dat is nog even onzeker als de uitkomst van de coronacrisis. Peter Vandenbempt legt uit.

  Scenario 1 & 2: play-offs of speeldag 30 spelen

  De realiteit is dat de standpunten ver uit elkaar liggen. Er is wel een groeiend  besef dat er nog heel erg weinig gevoetbald zal kunnen worden. En al helemaal niet met publiek. Veel inkomsten gaan die matchen dus niet opleveren, maar om verschillende redenen zijn er toch nog altijd een aantal clubs die hopen om zoveel mogelijk matchen te spelen. Dat is de reden dat er nog geen beslissing is.

   

  De CEO van de Pro League, Pierre François, ijvert om zoveel mogelijk matchen van de play-offs af te werken. Clubs als Anderlecht, Antwerp, Charleroi of Standard zijn voor. In het geval van Anderlecht of Genk omdat ze zo nog Play-off I of Europees voetbal willen halen bijvoorbeeld of omdat een club hoopt nog een beter Europees ticket af te dwingen. Die clubs zeggen: "we zien nog wel, er is nog veel tijd om te beslissen."

   

  Een ander scenario is dat enkel de 30e speeldag, de laatste van het reguliere seizoen, wordt afgewerkt. Dan weten we wie 3e en 4e wordt. Plus eventueel ook de terugmatch van de finale van 1B en eventueel de bekerfinale.

   

  Maar mensen wijzen mij op een aantal problemen in dat laatste scenario. Die 30e speeldag heeft maar voor zo'n 5 ploegen belang. Bij andere clubs zal de motivatie beperkt zijn. Iemand die ik sprak vroeg zich ook af of je wekenlang spelers moet voorbereiden om dan 1 match te spelen. OHL liet al weten dat ze toch geen match kunnen spelen na weken van inactiviteit en in een leeg stadion? Dat terwijl Beerschot in een vol stadion mocht spelen.

   

  En wat met de buitenlandse spelers? Ik laat me vertellen dat er heel veel naar hun land zijn teruggekeerd. En de cynici zeggen dat het ook kan dat een handige burgemeester een match kan verbieden als speeldag 30 toch gespeeld moet worden. Of dat er een uitbraak van corona is bij een club waardoor ze in quarantaine moeten.

  Scenario 3: huidige stand is de eindstand

  De realiteit dwingt ons daar misschien toe.  Club Brugge is daar een grote voorstander van. Maar dat heeft consequenties. Je kan Waasland-Beveren niet laten degraderen, want ze hebben nog een kleine kans om zich te redden op speeldag 30.

   

  En je moet OHL en Beerschot laten stijgen, waardoor in 1A volgend jaar 18 clubs spelen. Er wordt voorgesteld dat voor 1 seizoen te doen en geen play-offs te spelen. Dan is er meer ruimte, want je kan het seizoen later beginnen. Er wordt namelijk rekening gehouden met lege stadions tot in augustus en vergeet ook niet dat er weinig ruimte is om het seizoen te laten doorlopen, want het EK komt er aan.

   

  Ploegen die voorstander zijn van het huidige systeem van play-offs, zoals Charleroi en Genk, zijn tegen dat voorstel en zien er een manoeuvre van Club Brugge in. Club heeft altijd geijverd voor een competitie met 18 clubs.

  Ploegen die voorstander zijn van het huidige systeem van play-offs zien in het voorstel om de huidige stand te behouden een manoeuvre van Club Brugge.

  Scenario 4: seizoen verlengen na 30 juni

  Tegen dat scenario is de overgrote meerderheid tegen binnen de Pro League. Om dat scenario te kunnen doorvoeren heb je 80 procent van de stemmen nodig en dat zal niet gebeuren. 

   

  Internationaal wel. Zo zou de UEFA aan de Serie A, La Liga en de Premier League de mogelijkheid kunnen geven om dat te doen. Dat is financieel voor hen zeer belangrijk omwille van televisierechten. Maar in ons land is de overeenkomst anders. De Pro League is er voor verzekerd en juridisch zijn de clubs ingedekt tegen de rechtenhouders als je niet alle wedstrijden speelt.

   

  Bovendien hypotekeert dat scenario het volgende seizoen. Spelers hebben recht op 3 weken vakantie en je hebt 6 weken voorbereiding nodig. Wanneer begin je dan het seizoen? Ergens in oktober? En vergeet niet dat je gewrongen zit met het EK.

  Pro League raadt af om beroep te doen op technische werkloosheid

  Dat heeft met imago te maken. De Pro League vraagt om spelers uit tijdelijke werkloosheid te houden. En als een club het wel zou doen, dan voor alle spelers en niet alleen voor oninteressante of geblesseerde spelers.

   

  De Pro League ziet meer in een systeem zoals Anderlecht of Standard toepassen, waar ze geld halen bij het loon van de spelers zelf, zonder beroep te doen op de belastingbetaler. Iedereen weet dat er in het voetbal een fiscaal gunstig regime heerst en dat laatste zou een slecht signaal zijn. Dat gevoel heerst bij  de meerderheid van de voetbalmensen."

   

  Peter Vandenbempt