Japanse olympische preses: "Tijd om positief te zijn en tijd om voor te bereiden"

  De aftelklok is gestopt. Gisteren stond er nog 122 dagen, nu gewoon de datum van vandaag.

  De Spelen werden gisteren uitgesteld naar 2021.

  0 / 0

  Japan is ontwaakt met een kater. Voorzitter Yasuhiro Yamashita van het Japans Olymisch Comité zei één dag na het dramatische uitstel van de Spelen in Tokio dat hij er een succes wil van blijven maken. "Nu is de tijd om positief te zijn."

  De druk was te groot geworden door de coronacrisis wereldwijd. Gisteren beslisten het IOC en Japan samen om de Spelen naar 2021 uit te stellen. Yamashita mocht het vandaag nog eens gaan uitleggen.

   

  Hij gaf mee dat de beslissing tot uitstel sneller kwam dan verwacht, maar dat hij er ook volgend jaar een succes wil van maken. "Het is nu tijd om positief te zijn en om ons voor te bereiden."

  De 62-jarige voormalige judoka, die in 1984 goud pakte in Los Angeles, noemde het uitstel met 1 jaar beter dan eentje met 2 jaar. Hij respecteerde de beslissing om "veilige en volledige Spelen" te houden in 2021.

   

  "Ik word binnenkort 63 jaar en er zijn heel wat ondenkbare en onverwachte zaken in het leven. Ik kijk met een frisse geest naar de Spelen in 2021. Ik geef niet op. Ik neem deze uitdaging aan."

  Aftelklok is gestopt, hoofdsponsor denkt na

  Het uitstel heeft natuurlijk 1.001 gevolgen. Voorbijgangers nemen vandaag foto's van de beroemde aftelklok aan het station van Tokio. Die stopte met het aftellen van de dagen. 

   

  Gisteren stond er nog 122 dagen, de uren en de minuten, tot de opening op 24 juli, maar vandaag geeft de klok gewoon de datum en huidige tijd weer: 25 maart

   

  De verschillende hoofdsponsors van het IOC zeggen achter de beslissing van het uitstel te staan en blijven de olympische beweging trouw. Hoofdsponsor Tokyo Gas van Tokio 2020 denkt nog na of het zijn contract met een jaar verlengt. Dat hangt af van de voorwaarden, onder meer de kostprijs. "We willen eerst de details kennen voor we beslissen."