IOC-baas: "Er zullen opofferingen en compromissen nodig zijn van alle partijen"

  Thomas Bach had gisteren de ondankbare eer om als eerste IOC- baas in vredestijd de Spelen te moeten uitstellen.

  Eén dag na het dramatische uitstel van Tokio 2020 naar 2021 heeft IOC-voorzitter Thomas Bach een telefonische persconferentie gegeven. Hij doet een oproep aan alle partijen. "Wij willen de best mogelijke Spelen organiseren, maar daarbij zullen opofferingen en compromissen nodig zijn van alle partijen."

  Het IOC en Japan konden gisteren niet anders meer dan een uitstel van maximaal 1 jaar aan te kondigen. De druk van buitenaf - van de hele wereld - was te groot geworden door de coronacrisis.

   

  Bach verklaarde vandaag dat hij een taskforce zal oprichten om de verschillende gevolgen van het uitstel van de Spelen - een primeur in vredestijd in het moderne tijdperk - te bekijken. Hij voegde er wel meteen aan toe dat "dit uitstel van alle partijen opofferingen en compromissen zal vragen". Hij doelt dan op het IOC, de organisatoren, de nationale en internationale federaties, de atleten...

   

  Bach gaf mee dat ook de simpele annulatie  van het hele evenement op tafel lag. "Die kwestie is bestudeerd en bediscussieerd , maar het was vanaf het begin duidelijk dat de complete afgelasting van de Spelen nooit een prioriteit was. Onze missie is immers om de Spelen te organiseren en de droom van de atleten waar te maken."

   

  Het IOC was ervan overtuigd dat Japan de Spelen wel had kunnen organiseren: "Maar er was twijfel of de wereld wel klaar was voor de Spelen", schetste Bach de achtergrond van het uitstel. "Het IOC moest reageren toen we de coronacijfers van Afrika zagen en de dynamische ontwikkeling van het virus in Zuid-Amerika en de VS."

   

  De beslissing werd samen genomen door het IOC en Japan: "Als we succesvolle Spelen willen organiseren, moeten we verenigd zijn." (lees voort onder Soundcloud)

  "Organisatoren van Tokio 2020 zijn niet te benijden, maar ik heb er vertrouwen in"

  Er is een werkgroep "Here we go" opgericht om de nieuwe data van de Spelen in 2021 te bekijken. Donderdag praat Bach daarover met de 33 internationale federaties. "Maar we luisteren ook heel de tijd naar de stem van de atleten", gaf de Duitse sportbaas mee.

   

  Bach ijvert voor een zorgvuldige planning voor de verschoven Spelen. "Dit is als een gigantische puzzel. Neem er een stukje uit en de puzzel is kapot." Hij liet verstaan dat de Spelen niet beperkt hoeven te blijven tot de zomer, waardoor een lenteversie een optie blijft.

   

  "De leden van de Taskforce Tokio 2020 zijn niet te benijden, maar ik heb er vertrouwen in dat ze deze uitdaging tot een goed einde zullen brengen. Ook al hebben ze geen blauwdruk. Dit is nooit eerder vertoond. Maar we zijn ervan overtuigd dat ze de puzzel kunnen leggen en dat we finaal geweldige Spelen zullen hebben."

   

  Wat alle partners van de Olympische Spelen betreft, verzekert Bach dat het "logisch is dat de sponsors van de Spelen van Tokio 2020 hun rechten behouden ook als de Spelen in 2021 zijn".

   

  Het uitstel heeft een gevolg zonder weerga. "Dit is nooit eerder in de geschiedenis gebeurd. Er komen nu duizenden vragen op ons af. Wij zullen die proberen te beantwoorden. " Onder meer het Olympisch Dorp is een topic. Dat moet 11.000 sporters ontvangen, maar de 4.145 appartementen waren al beloofd en sommigen verkocht aan Japanners.

  De Spelen hoeven niet beperkt te blijven tot de zomer.

  Thomas Bach sluit ook een lenteversie niet uit.

  Bach richt zich tot atleten: "Spelen in 2021 een feest van mensheid maken"

  Gisteravond laat richtte Bach zich in een videoboodschap ook speciaal tot de atleten. Hij beloofde hen de best mogelijke Spelen, maar vroeg hen ook begrip voor eventuele inperkingen door de verschuiving.

   

  "Er zijn geen ideale oplossingen, maar ik beloof jullie dat we de best mogelijke Spelen zullen hebben. Geef ons de tijd om alle vragen te beantwoorden om deze puzzel te leggen. Het meest complexe evenement ter wereld verplaatsen stelt de olympische beweging voor een extreme uitdaging."

   

  Bach vroeg de atleten om hulp: "Geef ons advies en alle mogelijk info om dit alles mogelijk te maken."

   

  Bach, zelf olympisch schermkampioen in 1976, besloot met de wens die hij had voor de Spelen van 2021: "Laat ze een feest zijn van de mensheid, nadat we samen deze coronacrisis zonder weerga hebben overwonnen. Laat ze een feest zijn van onze volharding, een bewijs van de olympische geest die ons allen verenigt."