Bakelants en Vanmarcke hopen nog op Tour: "Zonder publiek lijkt realiseerbaar"

  Jan Bakelants genoot van een Italiaanse trappist tijdens de uitzending.

  Krijgen we in 2020 nog een Ronde van Frankrijk? Op die vraag probeerden Jan Bakelants, Sep Vanmarcke en José De Cauwer in Extra Time Koers in uw kot een antwoord te formuleren. "Hoe dan ook is er op dit moment al heel veel schade voor de wielersport."

  "Netflix moet toch ook nieuwe abonnementen verkopen?"

  Gisteren werden de Olympische Spelen uitgesteld, de Tour blijft voorlopig staan op de kalender. Wanneer valt ook dat dominosteentje? "Het kan volgens mij alle richtingen uit", opent Jan Bakelants. "Ik denk dat organisator ASO een Tour de France gaat proberen te organiseren waarbij geen publiek welkom is."

   

  "Ik denk dat zoiets ook realiseerbaar is en dat daar ook een heel nieuw model kan achter zitten. Dat format zou dan bijvoorbeeld kunnen verkocht worden aan bijvoorbeeld streamingsdienst Netflix. Zo zijn er meer TV-gelden en die kunnen dan beter verdeeld worden tussen de verschillende ploegen."

   

  "Ik snap niet waarom zo'n bedrijf zich niet gooit op de sportwedstrijden. Zo zou de sportfan ook naar Netflix getrokken worden. Zij moeten toch nieuwe abonnementen verkopen om rendabel te blijven? Als het in Parijs-Nice lukt, moet dat in de Tour toch ook lukken zonder publiek?"

   

  "Als de regering het verbiedt en dreigt met strenge straffen, dan denk ik wel dat het gerespecteerd zal worden."

   

  José De Cauwer weet niet wat de beste beslissing is: "Ik was in Parijs-Nice en was getuige van die aankomsten zonder publiek. Het was een raar gevoel. Er was zeker minder sfeer, maar daar merkt de TV-kijker niets van. Als men nu koers zou uitzenden zonder publiek, dan hebben ze zeker 90% marktaandeel."

  Als het in Parijs-Nice lukt, moet dat in de Tour toch ook lukken zonder publiek?

  "Alles ligt op zijn gat"

  Sep Vanmarcke wil dit seizoen graag nog een Tour rijden. "Ik hoop voor de koers dat de Ronde van Frankrijk kan gereden worden. Omdat de Tour voor de Spelen komt, dacht ik dat de Tour zou volgen als de Spelen werden uitgesteld. Maar nu de Spelen wegvallen, kan ASO misschien wat schuiven op de kalender met de Tour."

   

  "Ook voor sponsors is de Tour heel belangrijk. Die moeten ook tevreden gehouden worden. Geen Tour, dat zou een slag zijn voor de wielersport, die sowieso al klappen krijgt. Sponsors zullen misschien wel afhaken als alles voorbij is en misschien vallen er ook ploegen weg."

   

  "Ook veel organisatoren zullen niet op tijd geld vinden. Die komen dan ook in de problemen. Het zal een aantal jaar duren voor alles is hersteld."

   

  Dat denkt ook Bakelants: "Er is veel schade voor de wielersport op dit moment. Alles ligt op zijn gat en het wordt moeilijk om daarvan te herstellen. De economische impact van dit virus is enorm. Sportsponsoring zal één van de eerste dingen zijn die sneuvelen. Zeker bij bedrijven die het al moeilijk hebben. Iedereen gaat afzien."

   

  "De Olympische Spelen hebben volgens mij proactief gehandeld. Daar komt de hele wereld samen. De Tour heeft nog wat marge en kan nog een maand wachten. Daarvoor is de situatie in Frankrijk heel belangrijk. We moeten niet te snel handelen, er is nog tijd."

  Er is veel schade voor de wielersport op dit moment. Alles ligt op zijn gat en het wordt moeilijk om daarvan te herstellen.

  "Trentin heeft niet nagedacht"

  Het idee van Matteo Trentin om één grote ronde van drie weken te organiseren door Italië, Spanje en Frankrijk kon op niet veel bijval rekenen bij De Cauwer, Bakelants en Vanmarcke. "Hij heeft niet nagedacht en veel te vroeg gesproken", aldus De Cauwer. "Met zo'n idee moet je nu niet afkomen."

   

  "Het is volgens mij geen constructieve tweet", vindt Bakelants. "Het is een idee in het wilde weg, daar zijn we nu niets mee."

  Ook Steven Kruijswijk duimt nog voor de Tour:

  Kijk naar Extra Time Koers in uw kot: