"De Ronde van Vlaanderen in oktober? De kans is klein, zo niet onbestaande"

  Philippe Willequet, burgemeester van Kluisbergen

  Het dorp Kwaremont, met de gelijknamige kasseihelling en ook de Paterberg op z'n grondgebied, ligt er vredig bij. Andere jaren is het hier al een drukte van jewelste met wielerliefhebbers uit binnen- en buitenland die een stuk van de Ronde van Vlaanderen willen rijden en organisatoren die alles in gereedheid brengen. Maar de coronacrisis heeft er anders over beslist.

  "Ik denk dat voor dit jaar De Ronde gereden is"

  Burgemeester Philippe Willequet van Kluisbergen weet dat het een moeilijke beslissing was om "Vlaanderens Mooiste" uit te stellen. "Ik denk dat we niet anders konden. Omdat de maatregelen maar liepen tot begin april was er nog een sprankeltje hoop, maar het is eigenlijk altijd valse hoop geweest. Die beslissing was trouwens ook nodig om de mensen, die iets organiseren en veel kosten maken, te behoeden voor nodeloze kosten."

   

  Wat de toekomst brengt, weet Willequet niet. Maar hij bekijkt het realistisch. "Niemand heeft een glazen bol. Laat ons eerst kijken hoe het virus evolueert en dan stap voor stap, eventueel, nog andere zaken toelaten. Maar ik denk dat voor dit seizoen en voor dit jaar de Ronde gereden is. Het zal niet doorgaan."

   

  "De Ronde organiseren in oktober, dat gaat niet. Als het nog zou doorgaan, zal het nooit zijn zoals de vorige edities. Als je spreekt over de Ronde van Vlaanderen, dan spreek je over maanden voorbereiding. Organisatie, politie, seingevers, dat zijn allemaal dingen die tot in de puntjes zijn voorbereid."

   

  "Nu een datum prikken met slechts enkele maanden voorbereiding, zou een hele uitdaging zijn. En mocht het uiteindelijk dan toch mogelijk zijn, dan zou niet in de huidige vorm zijn. Ik denk dat de kans klein is, zo niet onbestaande."

  De Paterberg

  Jammer voor wielerliefhebbers en organisatoren

  De burgemeester vindt de rust in z'n dorp ook wel eens plezant, maar: "We hebben wel een speciale band met het wielergebeuren. Ik vind het vooral jammer voor de wielerliefhebbers en de organisatoren. Zij stoppen daar veel tijd, geld en moeite in."

   

  "Op de dag van De Ronde zijn er meer mensen culinair aan het tafelen, dan dat er inwoners zijn in Kluisbergen en dan zwijg ik nog over alle sportievelingen op de fiets en heel veel wandelaars die met de fietsers meekomen. Het is een grote hoogdag voor Kluisbergen en de omgeving die is weggevallen."

   

  Financieel heeft het uitstellen van De Ronde geen impact op Kluisbergen.  "Neen, wij dragen daar financieel geen gevolgen van. Organisatorisch een beetje, omdat er toch heel wat vergunningen moeten gegeven worden aan mensen die vanalles organiseren. "