Nafi Thiam: "Ik klaag zeker niet en draai gewoon de knop om. Dan maar pieken naar 2021"

  Nafi Thiam: "De Spelen zijn uitgesteld, niet afgeschaft. Zó'n groot verschil is dat nu ook weer niet."

  Nafi Thiam mag zich door het uitstel van de Spelen een jaartje langer olympisch kampioene op de zevenkamp noemen, al vindt ze dat zelf onbelangrijk. Thiam probeert zoveel mogelijk het positieve te benadrukken van deze beslissing.

  "Deze beslissing hing al in de lucht", vertelt Nafi Thiam vanuit haar huiskamer. "Ik ben een beetje triest, want ik was al sinds 2016 gefocust op deze zomer. Maar het lijkt me de juiste beslissing en dan aanvaarden we dat. De Spelen zijn ook uitgesteld en niet geannuleerd. Zó'n groot verschil is dat ook weer niet."

   

  "Ik zal dus zeker niet klagen. Ik heb het geluk een profsporter te zijn. Er zijn mensen die het veel slechter hebben, zeker nu."

   

  "Ik probeer het zo positief mogelijk te bekijken. Ik denk dan ook niet dat er een probleem zal zijn qua motivatie. Ik draai gewoon de knop om. Nu zal ik in 2021 aan de belangrijkste Spelen uit mijn leven deelnemen. Ik zal dan 26 zijn en op het toppunt van mijn kunnen zijn. De ambitie is alvast niet minder nu de Spelen een jaar later zijn."

   

  Mogelijk wordt 2020 dus een jaar zonder (grote) competitie voor Thiam. "Dat is misschien zo slecht niet. De Amerikaanse atleten hebben in de oneven jaren vaak een rustiger seizoen zonder grote toernooien. Misschien doe ik mee aan het EK als dat doorgaat, in het hoog- of verspringen bijvoorbeeld, maar dat wordt sowieso geen doel. De Spelen waren en blijven mijn doel."

  De ambitie is niet minder nu de Spelen een jaar later zijn.

  Nafi Thiam

  Nafi Thiam over...

  • Haar broze elleboog: "Alles gaat goed met mijn elleboog. Sinds het WK zijn we qua techniek teruggekeerd naar de basis en dat loont. Ik heb nu zeker geen excuus meer om niet met een perfecte techniek naar Tokio te trekken en daar de speer in de 60 meter te gooien."

   

  • Angst voor het coronavirus: "Uiteraard wil ik vermijden om ziek te worden, maar ik denk niet dat ik in levensgevaar zal zijn mocht ik toch besmet raken. Ik ben jong en ben fysiek sterk. Maar ik denk wel aan de mensen uit mijn omgeving: mijn coach Roger Lespagnard, mijn ouders, de familie van mijn vriend Niels (Pittomvils)."

   

  • De verveling: "Mijn leven is nu niet zoveel anders dan normaal. Sinds ik mijn studie heb afgerond, train ik vaker. Ik heb dus niet plots het gevoel dat ik meer tijd moet vullen. Als ik niet train of rust, zit ik wat aan mijn computer of lees ik een beetje. Ik verveel mij niet."