Jaouad Achab bereidt zich thuis voor op Tokio: "Geef mama soms enkele trapjes"

  Jaouad Achab en zijn mama, van wie hij de sport geleerd heeft.

  Het coronavirus dwingt olympische atleten om creatief te zijn. Voor taekwondotopper Jaouad Achab (27) betekent dat trainen in de achtertuin, zonder sparringpartner. Ideaal is het niet, maar Achab is vooral blij dat zijn olympisch ticket al binnen is. “Ik zit in een luxepositie en moet vooral fit proberen te blijven”, vertelt hij.

  "Wedstrijden van mezelf en concurrentie analyseren"

  De laatste twee jaar zit Jaouad Achab weer op kruissnelheid richting Tokio. Hij werd voor de derde keer Europees kampioen, behaalde brons op het WK en zette ook de Wereldbeker in Egypte naar zijn hand.

   

  "Al sinds december ben ik zeker van mijn olympisch ticket, ik zit dus in een luxepositie", vertelt hij aan Sporza.


  "Alle wedstrijden zijn voorlopig geannuleerd. Het enige wat me nu rest is de conditie op peil houden in mijn achtertuin. Mijn coaches sturen video’s met oefeningen die ik moet afwerken. Tussen de trainingen door blijf ik bezig met het analyseren van wedstrijden van mezelf en de concurrentie.”

  Het enige wat me nu rest is de conditie op peil houden in mijn achtertuin. Mijn coaches sturen video’s met oefeningen die ik moet afwerken.

  Jaouad Achab

  Jaouad Achab (l) in actie op de Olympische Spelen van Rio.

  "Ik leef veel gezonder dan 4 jaar geleden"

  Hoe staat het met de olympische ambities van Jaouad Achab? "Ik wil me niet gek laten maken door de medailles, maar beter doen dan in Rio is absoluut het doel", stelt de taekwondobeoefeneaar die 4e jaar geleden erg teleurgesteld was met een 5e plaats op de Spelen.

   

  "Ik heb op alle vlakken vooruitgang geboekt en leef ook veel gezonder. Je moet weten dat ik eigenlijk niet kan koken. Sinds ik een sponsor heb gevonden die me gezonde maaltijden bezorgt, ziet mijn leven er compleet anders uit."

   

  Dat de Olympische Spelen in Tokio een paar maanden of een jaar kunnen worden uitgesteld, daar is de Belgische medaillehoop in het taekwondo zo min mogelijk mee bezig.

   

  "Ik voel me goed in mijn vel en sta mentaal en fysiek scherp", weet Achab. "Het enige wat ik de voorbije twee weken gemist heb, is mensen om op te slaan of te trappen. Ik geef mijn mama soms enkele trapjes, maar een echt gevecht zit er niet in", lacht hij.

  Het enige wat ik de voorbije twee weken gemist heb, is mensen om op te slaan of te trappen.

  Jaouad Achab

  "De vrije tijd gebruik ik om instructiefilmpjes te maken met eenvoudige oefeningen. Ik hou van deze sport, dus dat is een kleine moeite", vindt Achab.