Blanka Vlasic: "Peking mijn slechtste wedstrijd? Houd toch op"

  Blanka Vlasic

  Blanka Vlasic: "Iedereen zag het goud al om mijn hals hangen."

  In een nieuw seizoen van De Kleedkamer blikt Ruben Van Gucht terug op de Olympische Spelen. In de eerste aflevering stond Peking 2008 centraal, met onder meer een bloedstollend hoogspringduel tussen Tia Hellebaut en Blanka Vlasic. "Samen hebben we de beste wedstrijd uit de geschiedenis gesprongen", vertelt de Kroatische.

  "Tia is altijd een vechter geweest"

  De olympische hoogspringfinale in 2008 staat bij veel mensen in het geheugen
  gegrift. Zeker bij Blanka Vlasic, die in het Vogelneststadion werd uitgedaagd door Tia Hellebaut. Wereldkampioene Vlasic had alles gewonnen wat er te winnen viel, enkel olympisch goud ontbrak nog op haar palmares.

   

  "Iedereen zag het goud al om mijn hals hangen", doet Vlasic haar verhaal. "Ik wist dat het niet zo gemakkelijk zou zijn. Tia is altijd al een vechter geweest. Ze wist hoe ze echt alles uit zichzelf moest persen."

   

  Hellebaut beging een foutsprong op 1,99 meter, 2,01 meter en 2,03 meter. Dat ontging ook Blanka Vlasic niet. "Tia had het moeilijk. Ze had telkens twee of drie pogingen nodig. En toen sprong ze meteen over 2,05 meter, het was ongelooflijk. Wie had dat gedacht?"

   

  De olympische titel was verrassend voor onze landgenote, Vlasic bleef achter met zilver. "Als het over slechte wedstrijden in mijn carrière gaat, gaat het altijd over Peking", klinkt de Kroatische gefrustreerd.

   

  "Houd daar toch mee op. Ik heb 2,05 meter gesprongen, net als Tia. Het is de beste hoogspringwedstrijd uit de geschiedenis. Nooit eerder was 2,05 meter niet hoog genoeg voor een gouden medaille."

  "Bronzen medaille uit Rio ligt in een kapel"

  Blanka Vlasic, 36 jaar intussen, kan terugblikken op een lange en succesrijke carrière. Ze was er al bij op de Spelen van 2000 in Sydney, in 2016 veroverde ze als bij wonder brons in Rio.

   

  "Ik was geblesseerd en had enorm veel pijn", doet ze haar verhaal. "Ik kon amper lopen, laat staan springen. En toen was er die medaille."

   

  "Ik was zo dankbaar voor die medaille die ik niet verdiende. Ik heb veel gebeden voor die wedstrijd. En daarom heb ik de medaille in een kapel gelegd. Het was niet de mijne, dus ik vond het niet erg om ze weg te geven."

   

  In totaal wipte de viervoudige wereldkampioene meer dan 100 keer over 2 meter. Een volledig punt zetten achter haar carrière, dat wil ze nog niet.

   

  Vlasic: "De laatste 5 jaar heb ik mijn training aangepast aan hoeveel pijn ik die dag heb. Dat is niet oké, ik wil kunnen trainen zoals het hoort."

   

  Intussen heeft ze aangegeven dat de Spelen in 2020 te vroeg zouden komen, maar wat met 2021…?

  Hellebaut: "Hoogspringen doe ik nooit meer"

  Tia Hellebaut maakte tot 2 keer toe een comeback. Intussen is ze 42 jaar en  heeft ze 3 kinderen. Of ze net als Blanka Vlasic nog eens over een lat durft te springen? "Nee, dat gaat ook niet meer", lacht ze in De Kleedkamer.

   

  "Ik heb totaal geen idee hoe hoog ik nog kan springen. Ik denk niet dat ik nog over 1,60 meter kan geraken. Hoogspringen is een sport die je na je sportcarrière nooit meer doet."