Axel Merckx: "Ik zou niet weten waarom Tour wel mogelijk zal zijn"

  Axel Merckx ontsnapt ook in Canada niet aan het coronavirus.

  Canada weigert deze zomer atleten naar de Olympische Spelen in Tokio te sturen, de wielerwereld ligt volledig stil door het coronavirus... Axel Merckx, ploegleider van de procontinentale opleidingsploeg Hagens Bermans Axeon, woont in Canada en maakt het allemaal van op de eerste rij mee.

  Axel Merckx trok na zijn fietsloopbaan naar Canada. "Voorlopig zijn we hier niet verplicht om thuis te blijven. We moeten gewoon onze verantwoordelijkheidszin gebruiken", zegt de zoon van Eddy Merckx. "We wonen ook redelijk afgezonderd: Kelowna is geen grote stad. Maar we zullen uiteindelijk wel dezelfde richting uit gaan als België, hopelijk gewoon niet zo erg."

   

  "Ik ben dan ook niet verrast dat het Canadese olympisch comité deze zomer niet naar de Spelen in Tokio wil gaan. Met deze situatie is het ondenkbaar dat je als atleet naar de Spelen kan. Sport is mooi en belangrijk, maar de veiligheid van de mensen komt eerst."

   

  "Sommige atleten kunnen gewoon niet trainen door het coronavirus. Dan is het problematisch om in juli en augustus op de top van je kunnen te zijn. Ook rond de kwalificaties blijven veel vragen hangen. Er zijn gewoon te veel vraagtekens. En als een evenement als het EK voetbal kan worden verschoven, waarom de Spelen dan niet?"

   Sport is mooi en belangrijk, maar de veiligheid van de mensen komt eerst.

  Axel Merckx

  "Tour zal goed moeten nadenken over de gevolgen"

  Merckx, die zelf een profcarrière van 14 jaar achter de rug heeft, weet dat een uitstel van de Olympische Spelen voor veel atleten een klap zou zijn. "Ik zou vooral ontgoocheld zijn", zegt hij. "Zeker voor oudere atleten die een laatste keer op de Spelen mikken of nog kans maken op een medaille. Zij leggen vaak alles stil om nog naar de Spelen te gaan en doen ook financieel zware inspanningen."

   

  "De meeste atleten zullen wel beseffen dat de gezondheid eerst komt en ze daarom een opoffering moeten maken. Wielrenners hebben gelukkig nog andere doelen dan de Spelen. Een olympische koers is speciaal, maar ze hebben elk jaar nog een WK..."

   

  Maar als het volledige wielervoorjaar wordt geschrapt, worden ook die andere doelen moeilijk. "Ik zou ook niet weten hoe de Tour wel mogelijk zou zijn. Als die karavaan voor je deur passeert, gaat niemand binnenblijven. De Tour zal dus goed moeten nadenken over de gevolgen. Sport is dit jaar ondergeschikt. Laten we volgend jaar op een blanco pagina beginnen."