6 gevolgen van het uitstel van de Olympische Spelen naar 2021

  De naam en het logo van Tokyo 2020 blijven alvast behouden.

  Het is nu zeker dat er geen Olympische Spelen komen deze zomer. Waarschijnlijk schuift het grootste sportevenement ter wereld een jaartje op, maar dat heeft heel wat praktische, sportieve en logistieke gevolgen.

  1. Voor de sporters: positief en negatief

  Hoewel heel wat sporters blij zijn dat er aan hun gezondheid wordt gedacht en de Spelen daarom uitgesteld worden, zijn er toch ook sommige sporters die het nieuws knarsetandend ontvangen zullen hebben.

   

  Voor enkele Belgische toppers had Tokio het afscheid van hun carrière moeten worden. Zwemmer Pieter Timmers (32), goed voor zilver in Rio, gaf al aan dat hij er geen jaartje extra bij zal doen. Hem zullen we dus meer dan waarschijnlijk niet terugzien in 2021.

   

  Ook voor basketbalspeelster Ann Wauters hadden de Spelen een bekroning van een rijke carrière moeten zijn. Wauters is 39 jaar en ze zit al een tijdje fysiek op haar tandvlees, of in haar geval op haar kraakbeen. "Het zou moeilijk zijn om dat afstel uit te stellen, maar soms gaat moeilijk ook", liet Wauters al weten.

   

  De tweelingbroers Borlée, 32 jaar momenteel, zaten ook met een afscheid in Japan in hun gedachten, maar zij lieten al verstaan toch nog een jaartje voort te doen. Ook Dirk Van Tichelt (36), die in Rio nog brons behaalde, gaat door. "Nog een jaar voortdoen, zal pijn doen, maar de paardjesmolen is zo plezant!", tweette hij. Hordeloopster Eline Berings wordt volgend jaar 34 en laat de deur nog op een kier. Ze noemt de beslissing wel "heel dramatisch" voor de atleten.

   

  Maar het uitstel van de Spelen kan ook een positieve kant hebben. Sporters die nu nog te jong zijn of totaal uit vorm of geblesseerd waren, krijgen een jaartje extra om zich klaar te stomen/te kwalificeren. We denken hierbij bijvoorbeeld aan BMX'er Elke Vanhoof, de jonge zwemestafettes, gewichthefster Nina Sterckx,... "Ik ben de laatste tijd redelijk goed vooruitgegaan, dus mijn kansen worden wellicht een stuk groter", laat Sterckx aan Sporza weten.

  2. Voor de sportkalender van 2021

  De Olympische Spelen zijn een monumentaal sportevenement. Als dat wegvalt, laat dat een enorm gat na, maar als datzelfde evenement zich een jaar later op die kalender nestelt, zijn er weer andere problemen. Zullen er ook in 2021 toernooien moeten sneuvelen?

   

  Kijken we bijvoorbeeld naar de atletiek: het WK indoor is dit jaar al weggevallen door het coronavirus en ook het EK outdoor staat op de helling. Als beide toernooien verplaatst worden naar 2021 krijg je een EK en WK indoor, een EK en WK outdoor én ook nog eens Olympische Spelen. Allemaal in hetzelfde jaar!

  Hoeveel grote atletiekevenementen krijgen we in 2021?

  3. Voor de kwalificaties voor de Spelen

  Heel wat Belgen hadden hun ticket voor Tokio al op zak, inclusief de Belgian Lions (hockey), de turnploeg en de Belgian Cats (basketbal). Heel wat andere Belgen waren nog een verbeten race tegen de klok aan het voeren om zich alsnog te kwalificeren. Maar door het coronavirus zijn al die kwalificatiewedstrijden weggevallen.

   

  Het is momenteel nog niet duidelijk of de tellers volgend jaar weer op nul gezet zullen worden of of de sporters die zich al plaatsten hun ticket behouden (en eventueel "vormbehoud" moeten tonen). "We weten nog niet hoe de kwalificatieprocedure herzien zal worden", zegt Yoshiro Mori van het olympisch organisatiecomité.

  Nina Derwael was samen met de Belgische turnploeg al zeker van Tokio.

  4. Voor de accommodatie in Tokio

  Doorgaans moeten de organisatoren van een Olympische Spelen alle zeilen bijzetten om de verschillende stadions en accommodaties op tijd klaar te krijgen voor de start. Maar wat dat betreft waren de Japanners de beste jongetjes van de klas, want zowat alles in Tokio was al ruimschoots op tijd in orde.

   

  De organisatoren lieten al verstaan niet te veel te zullen veranderen aan het opzet van de Spelen. De geplande locaties blijven behouden. Een praktisch probleem dat wel nog opgelost moet worden, is dat van het olympisch dorp. Die appartementen waren al toegewezen voor na de Spelen aan 17.000 Japanners. Hier zal dus nog een mouw aan gepast moeten worden.

  Wat gebeurt er met het olympisch dorp na de zomer van 2020?

  5. Financiële gevolgen

  Op de financiële gevolgen van het uitstel van deze Spelen wou IOC-voorzitter Thomas Bach meteen na de aankondiging niet echt ingaan. "Het gaat hier om het beschermen van mensenlevens", zegt Bach. "Dat is op momenteel onze prioriteit, niet het financiële aspect."

   

  Financiële experts hadden eerder wel al becijferd dat uitstel van de Spelen de Japanse staat iets meer dan 5 miljard euro zou kosten. Als de Spelen geschrapt zouden worden, zou dat bedrag zelfs oplopen tot 38 miljard euro.

  6. Voor de naam van de Spelen

  We sluiten af met iets wat wel al meteen werd beslist na het nieuws over het uitstel. Als de Spelen volgend jaar zullen plaatsvinden dan zal dat nog altijd onder de naam Tokyo 2020 zijn. Er hoeft dus alvast geen nieuwe merchandising en dergelijke gemaakt worden.

   

  Het IOC en het Japanse organisatiecomité volgen hiermee de lijn die eerder was uitgetekend door de Europese voetbalbond. Die liet na het verplaatsen van het EK ook snel weten dat de naam ook in 2021 Euro 2020 zal zijn.

  De naam en het logo voor de Olympische en Paralympische Spelen blijven behouden.