Skateparken gesloten? Oefen je tricks op je terras of in je kamer

  Sporza is niet verantwoordelijk voor gesneuvelde vazen.

  Ook voor skateboarders is het even wennen aan de nieuwe situatie. Skateparken zijn gesloten en je mag natuurlijk niet meer met je vrienden gaan skaten. Maar niet getreurd, ook in je eigen huis kan je je amuseren. Ben je nog een beginner? Leer de basis van de Belgische toppers Phil Zwijsen en Evelien Bouilliart. Al wat ervaring? Laat je inspireren door de Instagram-video's van de pro's.

  De basis: "Alles is ollie"

  Phil Zwijsen legt je de basistruc van het skaten uit: de ollie. "Je moet eerst goed op je plank staan", begint hij. "Je voorste voet zet je vlak achter de schroeven op je deck, je achterste voet op de staart." 

   

  "Dan moet je de staart - "tail" voor skaters - naar beneden drukken. Zodra die de grond raakt, moet je met je eerste over de plank schuiven. Doe je dat snel genoeg, dan kom je van de grond met een ollie."

   

  "Het belangrijkste is om je eerst goed te voelen op je plank", vindt Zwijsen, "om je evenwicht te vinden. Probeer een ollie eerst een keer al skatend, dat vind ik makkelijker." 

   

  Eens je de ollie onder de knie hebt, kan je meer skatetrucjes beginnen in te oefenen. Zwijsen: "Alles is ollie. Met een ollie kan je flips uitvoeren, op rails springen, over openingen jumpen..." 

   

  "Je hoeft niet bang te zijn om te vallen", wil Zwijsen nog kwijt. "Er gebeurt zelden iets. Weet dat je veel gaat vallen. Na verloop van tijd leer je om te rollen en je val te breken."

  "Na de ollie volgt de 180"

  Evelien Bouilliart leert je een 180 te springen. Na een ollie maak je nog een halve draai met je skateboard.

   

  "De 180 is een variatie op de ollie. Als je die springt, draai je met je lichaam 180 graden. Dat is de one-eightie", legt ze uit.

   

  "Zorg dat je eerst de ollie volledig onder de knie hebt. Anders gaat het niet lukken", stipt Evelien aan. "Daarna moet je met je schouders mooi meedraaien. Dan volgen lichaam en je plank."

  Skate @ home: inspiratie voor tricks die je thuis kan doen

  Ook topskaters uit binnen- en buitenland zitten vast in huis. Maar ze zijn creatief genoeg om ook daar uit te pakken met zotte tricks. Waar wacht je nog op? Oefening baart kunst.

  En je hebt er niet eens altijd een skateboard voor nodig...