Sporza retro: jullie kozen voor een heruitzending van de E3 Harelbeke van 2005

  Jullie konden kiezen uit 6 legendarische edities van de E3 Harelbeke.

  Omdat we dit voorjaar verstoken blijven van voorjaarskoersen zijn we in ons rijke wielerarchief gedoken op zoek naar de beste klassiekers van de laatste jaren. Jullie konden kiezen uit 6 edities van de E3 Harelbeke. Het werd een spannende strijd tussen 2 Boonen-zeges, maar uiteindelijk haalde die van 2005 het. Stem vrijdagmiddag af op Eén of sporza.be om de wedstrijd te herbeleven.

  Uitslag poll: welke editie van de E3 wil jij graag terugzien?

  1. 2005: sprinter Tom Boonen ontpopt zich tot klassiekertopper - 25%
  2. 2012: Boonen wint zijn 5e E3 - 21%
  3. 1999: Van Petegem haalt Vandenbroucke terug en wint - 16%
  4. 2017: Van Avermaet sneller dan Gilbert en Naesen - 16%
  5. 2010: Cancellara legt Boonen en Flecha in de luren - 13%
  6. 1989: Planckaert klopt Van der Poel - 9%

   

  Aantal stemmers: 26.709

  1989: Eddy Planckaert klopt Adrie van der Poel

  Eddy Planckaert trapt in de boter in deze editie van de E3 en hij zorgt mee voor de schifting op de Tiegemberg. Een elitegroepje met Criquielion, Sergeant, Anderson en Van der Poel vormt zich, maar met die laatste is Planckaert nog niet meteen klaar in Harelbeke.

  1999: Van Petegem haalt Vandenbroucke terug in de finale

  1999 is een droomjaar voor het Belgische wielrennen, niet alleen met de zege van Peter Van Petegem in de Ronde van Vlaanderen maar natuurlijk ook met de legendarische triomf van Frank Vandenbroucke in Luik-Bastenaken-Luik. Kort daarvoor kruisen de 2 de degens in de E3 in een spannende finale met ook nog Tchmil en Bartoli.

  2005: "sprinter" Boonen ontpopt zich tot klassiek renner

  Tom Boonen viel bij de profs meteen op in Parijs-Roubaix, maar hij boekte zijn eerste zeges allemaal in een massasprint. Op die manier wint hij ook in 2004 de E3. Maar een jaar later leert de wielerwereld, en dan zeker Andreas Klier, de nieuwe Boonen kennen. De aanvalslustige Boonen.

  2010: Cancellara legt Boonen en Flecha in de luren

  Het is niet altijd feest voor Boonen in Harelbeke. Vaak moet hij opboksen tegen Fabian Cancellara. Boonen zorgt in 2010 zelf wel voor het verschil op de Paterberg, maar hij krijgt Cancellara en Flecha mee in zijn zog. Met zijn drieën leveren ze een strijd tegen het peloton en op het einde ook tegen elkaar.

  2012: Boonen wordt E3-recordhouder met zijn 5e zege

  In 2012 lijkt het alweer een strijd te worden tussen Boonen en Cancellara, maar die laatste kent tot 2 keer toe pech. Op weg naar Harelbeke regent het aanvallen, maar uiteindelijk wordt er toch gesprint. Een spannende sprint nog wel.

  2017: Van Avermaet sneller dan Gilbert en Naesen in Belgisch onderonsje

  Sinds Boonen 2012 komen de Belgen er nog weinig aan te pas in de E3, maar in de editie van 2017 worden de Vlaamse wielerfans toch nog eens verwend. In een incidentrijke wedstrijd kom je ogen te kort om alles te volgen wat er her en der gebeurt. Uiteindelijk krijgen we een sprint tussen 3 Belgen.