Mountainbiker Jens Schuermans: “Ongeacht scenario, ik zal klaar zijn voor Spelen”

  Jens Schuermans mikt op een olympisch diploma in Tokio.

  Net als de WorldTour-wedstrijden in het wielrennen, ligt het mountainbikecircuit al tot eind mei stil. Jens Schuermans (27) grijpt deze periode aan om geduldig te werken aan zijn herstel na een knieblessure. “Voorlopig kan ik trainen zoals het hoort en moet ik mijn stages nog niet schrappen”, klinkt hij optimistisch. 

  Door het coronavirus heeft Jens Schuermans al door zes wedstrijden een streep moeten trekken. Geen grote ramp voor de drievoudig Belgisch kampioen, die na een knieblessure stilaan weer op niveau komt.

   

  “Door een valpartij begin januari heb ik de trainingsintensiteit moeten afbouwen”, legt Schuermans uit. “Het heeft even geduurd vooraleer ik weer pijnvrij kon fietsen, maar volledig rusten was geen optie met Tokio in het achterhoofd. Intussen groei ik weer naar mijn beste vorm toe, maar we willen niets overhaasten. Ik kan de geplande trainingen afwerken en beschik thuis gelukkig over een kleine fitnessruimte.”

   

  Eind juni wil de Belgische mountainbiker weer wedstrijdklaar zijn. Als de Olympische Spelen niet worden uitgesteld, breekt dan de meest belangrijke periode aan voor Schuermans.

   

  “Voorlopig is het de bedoeling om begin juni naar de Pyreneeën af te reizen voor een hoogtestage. Eind juni pik ik de wereldbekermanche in Andorra en het WK in Duitsland mee, daarna verblijf ik nog twee weken in de Alpen. Ik hou mij vast aan de planning, zolang er geen beslissing is genomen over het eventuele uitstel van de Spelen.” 

  Ik hou mij vast aan de planning, zolang er geen beslissing is genomen over het eventuele uitstel van de Spelen.

  Jens Schuermans

  “Het olympische parcours al een beetje nagebouwd”

  De Olympische Spelen vormen ook voor Jens Schuermans het vierjaarlijks hoogtepunt. Na een 18e plaats bij zijn debuut in Rio de Janeiro, mikt hij ditmaal absoluut hoger.

   

  “Door mechanische problemen viel ik toen in het slot van de wedstrijd terug. In Tokio moet een olympisch diploma (top 8, red.) het doel zijn. Ik leef er al bijna vier jaar naartoe en in de wereldbekerwedstrijden scoor ik steeds hoger. Er zijn vier à vijf renners, onder wie Mathieu van der Poel, die zullen vechten voor de titel. Achter hen ligt alles open.”

   

  In oktober verkende Schuermans al eens de olympische mountainbikesite in Izu, op 150 kilometer van Tokio. Op het testevent finishte hij als 16e, maar intussen werkt hij hard aan zijn zwakke punten.

   

  “Ik ben pas op 16-jarige leeftijd begonnen met deze sport, dus de snelle afdalingen en de grote jumps in Tokio waren niet op mijn lijf geschreven. Intussen heb ik het parcours in mijn eigen trainingsomgeving al een beetje nagebouwd en kan ik mij er ideaal op voorbereiden.”

   

  Wat als de Spelen met een aantal maanden of een jaar worden uitgesteld? “Ik ben pas 27 jaar geworden, mijn beste periode komt er nog aan. Ongeacht het scenario, ik zal klaar zijn. Ik hoop nog stappen vooruit te zetten om in de nabije toekomst mee te strijden voor het podium. De Spelen in Parijs staan zeker nog op de planning, maar ook deelname in Los Angeles in 2028 is lang niet uitgesloten.”