Eventueel uitstel van Olympische Spelen kost Japan 5 miljard euro

  " "

  Heel wat actoren vragen een uitstel van de Spelen door de coronacrisis, maar dat kost handenvol geld.

  Een mogelijk uitstel van de Olympische Spelen (24 juli-9 augustus) en Paralympische Spelen (25 augustus-6 september) in Tokio zal Japan tussen de 640 en 670 miljard yen (5,4 tot 5,66 miljard euro) kosten. Dat hebben Japanse financiële experten becijferd.

  Het coronavirus zorgt wereldwijd voor drastische veiligheidsmaatrelgen én heel onzekere tijden. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) liet gisteren weten "binnen de 4 weken" de knoop door te hakken over een mogelijk uitstel van de Spelen deze zomer.

   

  Die staan wegens de coronacrisis zwaar op de helling. Verschillende internationale sportfederaties maakten de voorbije uren en dagen bekend voor een verschuiving te zijn en ook de Japanse Premier Shinzo Abe verklaarde al dat de Spelen in juli niet kunnen starten onder de huidige omstandigheden.

   

  Volgens de universiteit van Kansai kost een uitstel van de Spelen Japan omgerekend al zeker 5,4 miljard euro. Een bedrag om van te duizelen, maar slechts een peulschil in vergelijking met een volledige afgelasting, die minstens 4,5 biljoen yen (38 miljard euro) zou kosten. Het IOC liet echter al verstaan dat een annulatie niet aan de orde is.

  Een volledige afgelasting zou minstens 4,5 biljoen yen (38 miljard euro) kosten.