BOIC geeft Spelen in zomer niet op: "Te vroeg om er niet meer in te geloven"

  Het BOIC hoopt de Belgische atleten in juli aan het werk te zien in Tokio.

  Het Belgisch Olympisch Comité (BOIC) heeft er nog steeds vertrouwen in dat de Olympische Spelen en Paralympische Spelen deze zomer gewoon zullen plaatsvinden in Tokio. "We willen nog niet aan een uitstel denken."

  De druk op het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om de Olympische Spelen (24 juli-9 augustus) en Paralympische Spelen (25 augustus-6 september) uit te stellen vanwege het coronavirus, neemt toe. Canada wil deze zomer geen atleten naar Japan sturen en ook Ierland, Australië en Polen vragen om de Spelen te verschuiven (naar 2021).

   

  Het BOIC wil momenteel geen standpunt innemen. "We hadden deze reacties wel verwacht, maar wij denken dat we positief moeten blijven en dat het te vroeg is om er niet meer in te geloven", zegt woordvoerder Luc Rampaer. "Wij willen nog niet aan uitstel van de Spelen denken."

   

  Het IOC wil binnen de vier weken de knoop doorhakken en het BOIC wacht geduldig op die beslissing. "Vier weken lijkt lang, maar het is zonder twijfel de tijd die het IOC nodig acht om alle analyses uit te voeren en besprekingen te voeren met alle partners, alvorens de best mogelijke beslissing te nemen."

  We denken dat we positief moeten blijven.

  Luc Rampaer, BOIC

  "Uitstel kan trieste gevolgen hebben voor onze olympiërs"

  Als het toch tot een uitstel komt, verkiest het BOIC een uitstel van enkele maanden boven een jaar. "We vrezen dat er dan toch wat minder opwinding zal zijn met betrekking tot de Spelen, dat de organisatoren in moeilijkheden komen met tijdelijke infrastructuren en vrijwilligers. Elk scenario zal complexe gevolgen hebben."

   

  Toch wil het BOIC de mogelijkheid tot uitstel ook vanuit positieve hoek bekijken. "Dat zou dan weer garanderen dat de atleten in gezonde omstandigheden kunnen presteren. Bovendien zouden de Olympische Spelen de wereld na een ongeziene crisis de mogelijkheid geven om samen te komen rond een evenement dat is opgetrokken rond de universele en fundamentele waarden."   

   

  Olympisch vicekampioen Pieter Timmers gaf aan dat een uitstel voor hem het einde betekent van zijn carrière. "Ik kan me niet nog eens een jaar opladen", zei hij. "Uitstel kan zeker heel trieste gevolgen hebben voor onze olympiërs", gaf Rampaer toe. "Het is moeilijk om zo'n trainingsritme gedurende een erg lange periode aan te houden."

  Belgian Cycling vertrouwt BOIC

  De Belgische wielerbond Belgian Cycling vertrouwt op de expertise van het BOIC. "Veiligheid is natuurlijk een bekommernis voor ons", zei woordvoerder Guy Vermeiren. "Binnenkort wordt dat onderwerp ook aangesneden op raad van bestuur, maar autonoom nemen we zeker geen beslissing. We kennen de precieze omstandigheden in Japan niet en we doen dus een beroep op de UCI en het BOIC."