Het IOC legt zichzelf een deadline van 4 weken op over uitstel Olympische Spelen

  Verwelkomt Tokio de atleten in 2020?

  Bezwijkt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dan toch onder de druk? Het IOC hield de voorbije dagen het been stijf, maar in de sportwereld vragen steeds meer sportbonden om uitstel van de hoogmis in Japan. Het IOC gunt zichzelf 4 weken om de situatie te analyseren. De optie "afgelasting" ligt niet op tafel.

  Het IOC keek de voorbije dagen voortdurend de andere kant op, maar lijkt nu toch een bocht te moeten maken.

   

  Er werd vandaag een buitengewone vergadering georganiseerd, waarbij verschillende scenario's (voorzichtig) onderzocht werden. Een definitieve beslissing is er nog niet gevallen. 

   

  Er is nu sprake van een deadline van 4 weken die het IOC zichzelf heeft opgelegd. Ten laatste midden april zou het IOC dus beslissen of de Spelen uitgesteld worden.

   

  Een afgelasting van het evenement werd van tafel geveegd op het overlegmoment, zo benadrukt het IOC in zijn communicatie.

   

  Dat het IOC moet of dreigt te moeten schakelen, heeft natuurlijk te maken met de toenemende druk van heel wat sportbonden, die schreeuwen om uitstel van de Spelen.

   

  IOC-voorzitter Thomas Bach riskeert ook in snelheid gepakt te worden door atleten, mochten zij eigenhandig overgaan tot een boycot van de Spelen.

  "De Spelen afblazen? Dat zou niemand helpen"

  In zijn persbericht stelt het IOC vast dat de corona-epidemie in Japan "gevoelig verbetert", wat "het vertrouwen" bij het IOC doet groeien om de Spelen in Tokio te kunnen organiseren.

   

  Maar het IOC ziet ook dat in andere landen en andere continenten de situatie "aan het escaleren is". Daarom schakelt het IOC over naar een volgende fase in zijn planning en ziet het "vele uitdagingen". 

   

  Het IOC knoopt gesprekken aan met het organisatiecomité en de Japanse autoriteiten en zal in die onderhandelingen ook het onderwerp "uitstel" niet uit de weg gaan.

   

  "Het IOC is ervan overtuigd dat die gesprekken binnen een termijn van 4 weken achter de rug zullen zijn", klinkt het.

   

  Het IOC benadrukt ook nog eens stellig dat afgelasting van Tokio 2020 geen optie is. "Dat zou geen problemen oplossen en zou niemand helpen."

   

  Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) sluit zich aan bij de intentie van het IOC voor de organisatie van de Paralympische Spelen (25 augustus tot 6 september). "Het IOC maakt absoluut de juiste keuze, gezien de historische situatie die we momenteel beleven", reageerde voorzitter Andrew Parsons.

   

  "We steunen het IOC als IPC dan ook volledig om met verschillende scenario's rekening te houden, ook met een uitstel. We zullen de komende vier weken de tijd hebben om te analyseren of de gezondheidssituatie mondiaal verbetert of niet."

  Afgelasting van de Spelen staat niet op onze agenda. Dat zou de problemen niet oplossen en dat zou niemand helpen.

  IOC

  Wat zegt de voorzitter?

  IOC-preses Thomas Bach schreef ook een brief naar de atleten. "Het is onze hoogste prioriteit om de gezondheid van de atleten en iedereen betrokken bij de Spelen te verzekeren", liet Bach optekenen.

   

  "Ik wil benadrukken dat we ons, bij een beslissing over de data van de Spelen, hieraan zullen houden. Maar op basis van de informatie van vandaag is een finale beslissing over de Spelen in Tokio nog steeds voorbarig."

   

  "We staan voor een dilemma: de Spelen annuleren zou de olympische droom van 11.000 atleten uit 206 nationale comités vernietigen en zou niets oplossen. Daar houden we dus geen rekening mee."

   

  "Maar bij een beslissing vandaag over een mogelijk uitstel kunnen we nog geen nieuwe datum vastleggen, door een onzekerheid die in beide richtingen werkt: in sommige landen verbetert de situatie, maar op andere plaatsen gaat ze achteruit."   

   

  "In tegenstelling tot bij andere sportevents is het helemaal niet zo simpel om de Spelen uit te stellen. Maar samen met de stakeholders zijn we nu discussies opgestart over de evolutie van de huidige gezondheidscrisis en de impact daarvan op de Spelen."

   

  "Een scenario voor een verschuiving ligt op tafel. We werken heel hard en zijn ervan overtuigd dat er binnen de vier weken een einde zal komen aan de gesprekken."

  "Een finale beslissing is voorbarig", stelt IOC-preses Bach.

  Wat zouden de opties kunnen zijn?

  Het IOC geeft niets vrij over welke kaarten het nog op zak heeft, maar vanochtend liet het persagentschap Reuters al verstaan dat er gesleuteld wordt aan alternatieve scenario's.

   

  Over welke opties zou het dan gaan? Het IOC verkiest natuurlijk om de Spelen zoals gepland op 24 juli van start te laten gaan, maar volgens de bronnen van Reuters wordt ook uitstel met slechts een maand onderzocht, alsook uitstel met een jaar of zelfs twee jaar. Ook de Spelen laten doorgaan in afgeslankte vorm en zonder publiek is een optie.

  Sporza@school: gaan de Spelen altijd door?