Ronald Gaastra: "2 of 3 weken niet zwemmen is een drama"

  Pieter Timmers en Ronald Gaastra 4 jaar geleden in het olympisch bad van Rio.

  Terwijl het Internationaal Olympisch Comité talmt met een beslissing over de Spelen blijven onze atleten zich voorbereiden op Tokio 2020. "Hoe concreter het doel is, hoe makkelijker het is om ernaar toe te werken", weet zwemcoach Ronald Gaastra. "Zeker voor atleten die nu nog strenger moeten leven dan een monnik."

  Over ten laatste 4 weken hakt het IOC een knoop door over de datum van de Olympische Spelen in Tokio. Voorlopig begint het sportfestijn nog altijd op vrijdag 24 juli.

   

  In Antwerpen blijven de Belgische topzwemmers ook trainen. "Enerzijds zijn we erg opgelucht dat we dat kunnen, want je wil wel optimaal op het startblok staan voor de belangrijkste afspraak in je carrière", vertelde coach Ronald Gaastra gisteravond in Sporza op Radio 1.

   

  "Anderzijds besef ik maar al te goed dat het geen evidentie is. Zolang de Spelen doorgaan, zegt het Internationaal Olympisch Comité: "Bereid je zo goed mogelijk voor." Maar ik hoor: "Neem maar risico's met je gezondheid." Dat vind ik zwaar en daar zit ik wel mee."

   

  Uiteraard zitten de zwemmers met vragen. Gaastra: "Op dit moment leven we van training naar training. De motivatie is er zeker nog, maar het mag concreet worden. Hoe concreter het doel is, hoe makkelijker het is om ernaar toe te werken. Zeker voor atleten die nu nog strenger moeten leven dan een monnik."

  "Neem maar risico's met je gezondheid", hoor ik eigenlijk. Dat vind ik zwaar en daar zit ik wel mee.

  Ronald Gaastra

  "Tokio of een Europese titel?"

  Pieter Timmers en zijn collega's moeten het wel ietsje anders aanpakken tijdens deze coronacrisis.

   

  "Dat loopt best goed", vindt Ronald Gaastra. "We trainen onder erg strikte maatregelen met één zwemmer per baan."

   

  "In totaal kunnen we dus maximaal met z'n zessen zwemmen hier in het topsportbad in Antwerpen. Zo vermijden we contact. De opwarming vraag ik zelfs om thuis af te werken."

   

  "Bij Pieter leeft de onzekerheid wat", geeft de coach toe. "Gaat hij naar de Spelen of moet hij in augustus afscheid nemen met een eerste Europese titel? Hij weet dus niet hoe hij zijn carrière moet afsluiten."

   

  Het IOC moet m.a.w. snel beslissen. "Absoluut", antwoordt Gaastra. "Voor de atleten, voor de supporters en voor de wereldgezondheid. Dan weten we waar we aan toe zijn en kunnen we ons leven weer organiseren."